Antena Meniu Search
x

Biden, către Putin: Lăsaţi-l să plece! WSJ cere expulzarea ambasadorului şi a jurnaliștilor ruși din SUA după arestarea lui Evan Gershkovich

"Rusia a luat ostatic un jurnalist american sub o acuzație falsă de spionaj". Colegiul editorial al publicaţiei americane The Wall Street Journal (WSJ) solicită o "escaladare diplomatică și politică" ca răspuns la arestarea lui Evan Gershkovich în Rusia. "Expulzarea ambasadorului Rusiei în SUA, precum și a tuturor jurnaliștilor ruși care lucrează aici, ar fi minimul pe care l-am putea face". 

de Redactia Observator

la 31.03.2023, 17:36

WSJ cere expulzarea ambasadorului şi a jurnaliștilor ruși din SUA după arestarea lui Evan Gershkovich
Evan Gershkovich - Profimedia

Publicaţia americană The Wall Street Journal a cerut vineri expulzarea ambasadorului rus aflat la post în SUA, după arestarea unuia din jurnaliştii săi în Rusia, sub suspiciunea de spionaj. "Expulzarea ambasadorului rus din SUA, precum şi a jurnaliştilor ruşi care lucrează aici ar fi minimul pe care l-am putea face", afirmă cotidianul american într-un editorial publicat în noaptea de joi spre vineri. "Momentul ales pentru arestare pare o provocare calculată pentru a umili SUA şi a intimida presa străină care lucrează în continuare în Rusia", se menţionează în editorialul WSJ.

Evan Gershkovich, un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea sa cu care şi verifică informaţiile, a fost arestat la Ekaterinburg, în Ural, pentru suspiciuni de spionaj. Kremlinul susţine că el a fost prins "în flagrant delict".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rusia: Cazul lui Evan Gershkovich este secret

Pe acelaşi subiect

El a negat joi acuzaţiile aduse împotriva sa în cadrul unei audieri la un tribunal din Moscova, potrivit agenţiei de stat ruse TASS. Cu toate acestea, jurnalistul american a fost plasat în arest preventiv până la 29 mai, o măsură care ar putea fi prelungită până la un eventual proces. Potrivit TASS, cazul a fost clasificat ca fiind "secret", ceea ce restricţionează publicarea informaţiilor pe acest subiect.

Primul jurnalist american arestat în Rusia după Războiul Rece

Singurele date disponibile în acest moment sunt că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat "dejucarea unei activităţi ilegale" prin arestarea lui Evan Gershkovich la Ekaterinburg la o dată neprecizată. FSB susţine că Gershkovich strângea date despre activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus din Ekaterinburg, constituind secret de stat, conform media oficiale ruse. Pentru acuzaţia de spionaj, Codul Penal rus prevede pedeapsa cu privarea de libertate de până la 20 de ani.

Dacă măsura preventivă rămâne în vigoare, jurnalistul american va petrece următoarele două luni în arest preventiv la închisoarea Lefortovo din Moscova. Arestarea jurnalistului american în Rusia, o premieră după Războiul Rece, intervine în contextul unei represiuni în creştere în Federaţia Rusă împotriva presei după declanşarea ofensivei Moscovei în Ucraina, care a tensionat puternic relaţiile între SUA şi Rusia.

Casa Albă a denunţat o arestare "inacceptabilă", iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept "ridicolă" acuzaţia de spionaj, în timp ce şeful diplomaţiei americane Antony Blinken s-a declarat "extrem de îngrijorat". Uniunea Europeană, prin vocea şefului diplomaţiei Josep Borrell, "a condamnat" arestarea lui Evan Gershkovich de către Rusia, într-un tweet în care denunţă "dispreţul sistematic" al Moscovei faţă de libertatea presei.

Biden, către ruşi: Lăsaţi-l să plece!

Președintele Joe Biden a cerut vineri Rusiei să-l elibereze pe reporterul Evan Gershkovich. "Lăsaţi-l să plece", le-a transmis Biden ruşilor în faţa reporterilor de la Casa Albă când a fost întrebat care este mesajul său pentru Moscova. Biden a mai spus şi că "nu este plan în acest moment" o expulzare de diplomați sau jurnaliști ruși din SUA iar Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt al Casei Albe, a calificat "țintirea" cetățenilor americani din Rusia "inacceptabilă". 

Blinken, către americani: Plecaţi imediat din Rusia!

Administrația Biden a avertizat cetățenii americani să nu călătorească în Rusia, iar americanilor care sunt deja în țară li s-a transmis să plece imediat. Secretarul de stat, Antony Blinken, le-a cerut americanilor să plece imediat din Rusia într-un mesaj postat pe Twitter după arestarea lui Evan Gershkovich: "Suntem profund îngrijorați de anunțul Rusiei că a reținut un jurnalist cetățean american. Pentru Departamentul de Stat cea mai mare prioritate este siguranța și securitatea cetățenilor americani din străinătate. Dacă sunteți cetățeni americani care trăiesc sau călătoresc în Rusia, vă rugăm să plecați imediat". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Biden, către Putin: Lăsaţi-l să plece! WSJ cere expulzarea ambasadorului şi a jurnaliștilor ruși din SUA după arestarea lui Evan Gershkovich