Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 212 LIVE TEXT. Ruşii anexează cu forţa 15% din Ucraina. Guvernator: Oameni înarmați bat la uși și cer localnicilor "să voteze pentru"

Război Rusia - Ucraina, ziua 212. Vladimir Putin îşi trimite oamenii la luptă cu forţa. Joi a avut loc primul val de înrolare, când sute de bărbaţi din mai multe oraşe ruseşti mici şi republici autonome din federaţia rusă au fost luaţi din case şi aruncaţi în război. În acest context, Volodimir Zelenski, a lansat un mesaj pentru cetăţenii ruşi: "Protestaţi! Ripostaţi! Fugiţi! Sau predaţi-vă ucrainenilor! Acestea sunt opţiunile pentru a supravieţui". Între timp, în patru regiuni ucrainene, astăzi se votează. Cetăţenii din Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie sunt chemaţi să voteze alipirea la Rusia. Votul este criticat de Occident şi catalogată drept ilegal şi nelegitim.

de Redactia Observator

la 23.09.2022, 22:14

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:00. Liderii G7 au condamnat "falsele referendumuri"

Liderii G7 au "condamnat puternic" vineri "falsele referendumuri" de anexare organizate de Rusia în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina, adăugând că nu vor recunoaşte "niciodată" aceste scrutinuri "ilegitime", relatează AFP şi DPA.

"Nu vom recunoaşte niciodată aceste referendumuri care par să fie un pas către o anexare rusească", nici "o pretinsă anexare dacă are loc", au afirmat ei într-un comunicat difuzat de Germania, care asigură preşedinţia grupului în acest an.

Pe acelaşi subiect

G7 susţine în comunicat că referendumurile "nu au efect legal sau legitimitate, după cum au demonstrat-o metodele grăbite de organizare ale Rusiei, care nu respectă în niciun fel normele democratice" şi condamnă "intimidarea flagrantă a populaţiilor locale".

Liderii G7 afirmă că voturile "nu reprezintă nicidecum o expresie legitimă a voinţei poporului ucrainean, care a rezistat consistent eforturilor ruseşti de a schimba frontiere cu forţa".

Statele G7 fac apel la toate ţările "să respingă fără echivoc" referendumurile, întrucât "Rusia încearcă să creeze o acoperire falsă pentru încălcările sale ale legii internaţionale".

G7 susţine că grupul este gata să impună noi costuri economice Rusiei, indivizilor şi entităţilor - din interiorul şi din exteriorul ţării - care furnizează sprijin politic sau economic tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul teritoriului ucrainean.

"Vom continua să furnizăm sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic şi legal şi vor continua cu eforturile de reconstrucţie", a precizat G7, referindu-se la conferinţă pentru reconstrucţia Ucrainei prevăzută pentru octombrie. "Vom rămâne cu fermitate alături de Ucraina atâta timp cât trebuie", se mai menţionează în comunicat, transmite Agerpres.

UPDATE 20:30. Polonia nu va adăposti ruși care fug de mobilizare

Polonia a precizat vineri că nu va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor, după ce unii tineri ruşi s-au grăbit spre frontiere pentru a scăpa de măsura anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Putin, transmite DPA.

''Nu vom permite unui grup de ruşi să intre în Polonia în mod generalizat, nici măcar acelora care susţin că ei fug de mobilizare'', a declarat viceministrul de interne polonez Maciej Wasik pentru postul public de radio.

Citând securitatea naţională a Poloniei, el a spus că nu va exista o deschidere a frontierei pentru a ajuta bărbaţii ruşi.

Doar în cazuri individuale, atunci când un cetăţean rus poate dovedi că este supus torturilor sau persecuţiilor din motive politice în Rusia, se vor putea aplica regulile privind azilul în Polonia şi persoana respectivă ar putea obţine protecţie, a adăugat Wasik.

O reuniune de urgenţă va avea loc luni la Bruxelles în scopul coordonării la nivelul Uniunii Europene a problemei cetăţenilor ruşi care încearcă să intre în state membre UE pentru a scăpa de ordinul de mobilizare parţială din ţara lor.

UPDATE 19:50. 436 de cadavre exhumate din apropiere de Izium, susțin ucrainenii, dintre care 30 cu "semne de tortură"

Autorităţile ucrainene au exhumat 436 de cadavre care au fost îngropate într-o pădure din apropierea oraşului Izium, recucerit de la ruşi, şi 30 dintre ele prezentau "semne de tortură", a anunţat vineri guvernatorul regiunii Harkov, relatează AFP.

"Un total de 436 de cadavre au fost exhumate. Majoritatea prezintă semne de moarte violentă şi 30 prezintă semne de tortură", a declarat Oleg Sinegubov pe Telegram.

"Sunt trupuri cu o frânghie în jurul gâtului, cu mâinile legate, cu membrele rupte sau cu răni provocate de glonţ. Mai mulţi bărbaţi au organele genitale amputate", a continuat Sinegubov, referindu-se la "dovada torturilor teribile" suferite de populaţie, transmite Agerpres.

Câteva sute de morminte cu o cruce şi o groapă comună au fost descoperite la mijlocul lunii septembrie în apropierea oraşului Izium, care a fost sub ocupaţie rusă timp de câteva luni înainte de a fi preluat de forţele ucrainene.

Poliţia ucraineană a susţinut, de asemenea, că a descoperit "camere de tortură" în zonă, inclusiv la Izium.

UPDATE 17:00 Ce vrea Rusia cu aşa-zisele referendumuri din Ucraina 

Teritoriul din cele 4 regiuni pe care Rusia vrea să le anexeze: Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie reprezintă 15% din Ucraina, relatează BBC. Prin anexarea a încă 15% din Ucraina, Rusia va putea pretinde că teritoriul său este atacat cu armele furnizate Ucrainei de către NATO și alte țări occidentale. Mobilizând 300.000 de soldaţi, Rusia poate apăra o linie de front de 1.000 km.

Așa-zisele referendumuri au loc pe parcursul a cinci zile, în timp ce toate cele patru regiuni - două în est și două în sud - se află pe linia frontului. Ucraina şi Occidentul au denunţat deja referendumurile ca fiind false, realizate cu forţa şi nelegime. O anexare a lor i-ar permite Rusiei să acuze că teritoriul său este atacat cu armele occidentale iar acest lucru ar putea escalada și mai mult războiul.

UPDATE 16:20. Kievul numeşte votul pentru anexare din Donbas, Herson şi Zaporojie "un spectacol de propagandă"

Ucraina a calificat vineri referendumurile organizate de Moscova în teritoriile ocupate din estul şi sudul ţării drept un ''spectacol de propagandă'' din partea Kremlinului, transmite DPA. ''Astăzi, nu există nicio acţiune legală numită 'referendum' în teritoriile ocupate'', a scris pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak. El a spus că teritoriile ocupate au nevoie de ''o eliberare imediată'', transmite Agerpres.

Kievul a ameninţat organizatorii aşa-numitelor referendumuri din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie că vor fi puşi sub acuzare pentru înaltă trădare. În plus, acceptarea paşapoartelor ruseşti, în special de către angajaţii administraţiei de stat, este pasibilă de pedeapsă. Există mulţi colaboratori în teritoriile ocupate, susţine guvernul ucrainean.

UPDATE 16:45. Guvernator: Ruşi înarmați bat la uși și cer localnicilor să "voteze" pentru anexarea la Rusia

În Lugansk ruşii şi aliaţii lor intră în casele localnicilor însoțiți de bărbați înarmați și îi forțează să participe la pseudo-referendumul privind anexarea la Rusia, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul regiunii, potrivit Kiev Indepedent. "Dacă o persoană nu face deschide ușa, (forțele ruse) amenință că intră cu forţa. Când o persoană bifează "nu" pe "buletinul de vot", ruşii îi "notează", a spus Haidai.

UPDATE 15:40. Ucrainenii atacă oraşul Lîman, au format capete de pod pe malul de est al râului Oskil

Forțele ucrainene au continuat în ultimele 24 de ore operațiunile de contraofensivă de-a lungul graniței Harkov-Lugansk și atacurile spre oraşul Lîman, ocupat de Rusia în luna mai, relatează experţii americani de la Institute for the Study of War (Institutul pentru Studiul Războiului). Oficialii militari ucraineni păstrează în continuare tăcerea cu privire la atacurile la sol din Herson, ei au cerut presei şi cetăţenilor să nu publice informaţii de pe front care ar putea afecta operaţiunile.

UPDATE 14:41 "Sabotori ucraineni", reţinuţi în regiunea Zaporojie, în timpul referendumului de anexare la Rusia

Două maşini cu "sabotori ucraineni" a pătruns în regiune, anunţă vineri administraţia de ocupaţie instalată de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, relatează AFP, citat de Agerpres. Acest grup a fost descoperit în apropiere de oraşul Polohî şi este pe cale să fie ”tratat”, declară agenţiei ruse de presă RIA Novosti un reprezentant al ocupaţiei, Evgheni Baliţki. Ocupaţia a consolidat patrulele la frontieră şi restricţiile de intrare, în cadrul măsurilor de securitate pe timpul referendumului organizat de Moscova în vederea anexării acestei regiuni la Rusia.

UPDATE 14:39 Rusia spune că procedura de anexare după referendumuri va decurge "rapid"

Procedura de încorporare a teritoriilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie în componenţa Rusiei, în cazul unui sprijin popular la referendumurile respective, va fi efectuată "rapid", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a avertizat că în cazul în care Ucraina va încerca să recupereze aceste teritorii după aderarea lor la Rusia, încercările sale vor fi considerate atacuri împotriva Federaţiei Ruse, potrivit EFE şi Interfax, citate de Agerpres.

"Sunt convins că acest lucru va fi destul de rapid", a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, referindu-se la procedurile de anexare. El a explicat că rezultatul consultărilor populare va fi supus mai întâi unei "serii de proceduri" în parlament, iar apoi documentul final va fi promulgat de preşedintele rus. Odată ce aceste regiuni vor fi recunoscute ca parte a Rusiei, ele vor fi protejate la fel ca şi alte teritorii ruseşti, a spus Peskov.

Încercările Ucrainei de a recupera Donbasul, precum şi regiunile Zaporojie şi Herson dupa intrarea lor în componenţa Rusiei în urma referendumurilor, vor fi considerate atacuri împotriva Rusiei, în conformitate cu Constituţia rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Interfax. Potrivit Kremlinului, securitatea la referendumuri, care au început vineri şi vor dura cinci zile, este asigurată.

UPDATE 13:43 ONU acuză Rusia de "crime de război" în Ucraina

Anchetatorii ONU acuză vineri Rusia de faptul că a comis atrocităţi în Ucraina, după invazia de la sfârşitul lui februarie, după ce Organizaţia a vorbit, până acum, de presupuse crime de război în Ucraina, iar preşedintele Comisiei ONU de anchetă, Erik Mose, evocă bombardamente ruseşti ale unor zone civile, numeroase execuţii, tortura şi violenţe secuale, relatează AFP, citat de news.ro.

Ancheta Comisiei ONU privind Ucraina a fost lansată în martie, de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului (CDH), cu scopul de a investiga încălcări ale drepturilor omului comise de către trupele ruse în războiul din Ucraina. Consiliul a aprobat, în mai, o nouă rezoluţie prin care cerea Comisiei să ancheteze în mod specific încălcări grave ale drepturilor omului comise de către trupe ruse în regiunile ucrainene Kiev, Cernihiv, Harkov şi Sumî.

UPDATE 11:55 Președintele Comitetului Olimpic Rus: "Sportivii ruși ar trebui să fie onorați să lupte în război"

Președintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdnyakov, a declarat că sportivii țării sale ar trebui să fie onorați să lupte în războiul din Ucraina, după ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a trupelor, notează Mediafax. Aproximativ 300.000 de rezerviști ruși urmează să fie recrutați dintr-o vastă forță de rezervă de 25 de milioane de persoane, de președintele rus, Vladimir Putin, după ce armata rusă a suferit eșecuri pe câmpul de luptă.

„Din punctul de vedere al Comitetului Olimpic Rus (ROC), noi, fiind cetățeni ai țării, considerăm că serviciul pentru patrie este o datorie onorabilă a fiecărui cetățean, inclusiv a membrilor echipelor naționale", a declarat Pozdnyakov, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS, în cadrul reuniunii ROC de la Moscova. Pozdnyakov este șeful Comisiei de Cultură și Educație din cadrul Asociației Comitetelor Olimpice Naționale (ANOC).

UPDATE 11:30 Statul Major rus: 10.000 de voluntari au cerut să fie mobilizaţi în Ucraina, în 24 de ore de la anunţul lui Putin

Aproape 10.000 de persoane s-au oferit să fie mobilizate în mod "voluntar" în războiul rus din Ucraina, în 24 de ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare parţială miercuri, anunţă Statul Major rus, relatează AFP, citat de news.ro. ”În prima zi de mobilizare parţială, aproximativ 10.000 de cetăţeni au venit de bunăvoie la comisariate militare, fără să aştepte să fie convocate”, a declarat joi agenţiei ruse de presă Interfax un purtător de cuvânt al Statului Major rus, Vladimir Ţimilianski.

Anunţul lui Putin cu privire la mobilizarea în Războiul rus din Ucraina a declanşat însă un exod al ruşilor, care s-ai năpustit asupra biletelor de avion către Istanbul, în Turcia, Erevan, în Armenia, Tbilisi, în Georgia, Minsk, în Belarus, Nursultan, în Kazahstan şi Belgrad, în Serbia. Foarte puţine bilete către aceste destinaţii mai erau la vânzare miercuri seara.

UPDATE 10:50 Americanii au trimis avertismente secrete Kremlinului, pentru a-l preveni pe Putin să utilizeze armele nucleare în Ucraina

Guvernul american comunică direct şi în privat cu Moscova de luni de zile pentru a alerta regimul lui Vladimir Putin asupra "gravelor consecinţe" pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina, scrie The Washington Post, citată de Agerpres. Experţii americani de la ISW consideră că Putin nu a spus clar în discursul de miercuri că va folosi arme nucleare dacă Ucraina continuă contraofensiva şi după anexări. Cu toate astea, Dmitri Medvedev a ameninţat joi că noile regiuni ucrainene anexate ar putea fi apărate cu arme nucleare.

Consecinţele asupra cărora SUA au avertizat Rusia în cazul în care ar folosi arma nucleară sunt "în mod deliberat neclare" tocmai pentru a spori îngrijorarea Kremlinului cu privire la un ipotetic răspuns american, notează publicaţia, care citează surse guvernamentale de la Washington, sub rezerva anonimatului.  Miercuri, preşedintele Vladimir Putin a fluturat "armele viitorului" pentru a avertiza NATO că Rusia dispune de un arsenal nuclear "fără egal" care îi permite să contracareze orice ameninţare occidentală.

UPDATE 10:44 Ramzan Kadîrov spune că planul de recrutare din Cecenia a fost deja depăşit cu 254%

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a postat un mesaj pe canalul său de Telegram în care afirmă că planul de recrutare din Republica Cecenă a fost deja depăşit, până în acest moment, cu 254%. Kadîrov mai precizează că mai are doar câteva mii de voluntari pe care i-ar mai putea trimite pe front. "Joi a avut loc o întâlnire pe tema recrutării rezidenților din Republica Cecenia pentru serviciul militar, ca parte a mobilizării parțiale anunțate de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Planul de recrutare în Republica Cecenia a fost depășit cu 254%", a fost mesajul liderului cecen, potrivit TASS.

UPDATE 09:48 Ce informații conține paragraful secret din decretul lui Putin

Al șaptelea paragraf din decretul de mobilizare emis, miercuri, de Vladimir Putin, ținut secret, sunt date potrivit cărora Ministerul Apărării ar putea înrola un million de persoane, susține o sursă apropiată Kremlinului, potrivit Novaya Gazeta. Cu o zi înainte, pe portalul de informații juridice din Rusia a fost publicată o copie a decretului semnat de Vladimir Putin privind introducerea „mobilizării parțiale” în Rusia . Al șaptelea paragraf al decretului este marcat „pentru uz oficial”. Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov a menționat că articolul se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar.

UPDATE 09:45 Ce scrie pe buletinele de vot

Conform presei din Rusia, citată de The Guardian, pe buletinele de vot din regiunile Doneţk şi Lugansk apare întrebarea: "Susţineţi alipirea republicii la Rusia?". Pe buletinele de vot din regiunile Herson și Zaporojie apare întrebarea: "Sunteți în favoarea desprinderii de Ucraina, formării unui stat independent și aderării acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?". Serghei Haidai, guvenatorul regiunii Lugansk, susţine că are informaţii conform cărora cei care refuză să participe la referendumuri vor fi "automat concediaţi de la locul de muncă".

UPDATE 8:13 Au început aşa-numitele referendumurile în Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie

Potrivit BBC, oficialii care conduc cele 4 regiuni ucrainene în care se organizează referendumuri, au anunţat că au deschis secţiile de vot. Conform unor informaţii oferite de Rador şi preluat de BBC, sunt folosite de buletine de vot pe suport de hârtie pentru că nu a fost timp pentru a se pune la punct un sistem electronic de vot. Cetăţenii ruşi pot vota timp de trei zile, de astăzi până duminică.

UPDATE 07:30 Liderii pro-Moscova din regiunile controlate de ruși organizează aşa-numite referendumuri

Patru zone din Ucraina controlate de Rusia și de forțele pro-Moscova se pregăteau să organizeze vineri referendumuri privind aderarea la Rusia, voturi condamnate pe scară largă de Occident ca fiind nelegitime și că preced anexări ilegale, scrie Reuters, notează Mediafax. Marți, liderii instalați de Rusia au anunțat planurile pentru aceste scrutine, o provocare care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie inevitabilă în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat că nu vor recunoaște rezultatele. Votul în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să se desfășoare de vineri până marți.

Luna aceasta, Ucraina a lansat o contraofensivă care a recucerit mari porțiuni de teritoriu, la șapte luni după invazia Rusiei. Referendumurile au fost discutate luni de zile de către autoritățile pro-Moscova, dar recentele victorii ale Ucrainei au grăbit demersul. În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, în această săptămână, un proiect militar de înrolare a 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina, Moscova pare să încerce să recâștige controlul în conflict. Rusia susține că este o oportunitate pentru oamenii din regiune de a-și exprima punctul de vedere. Ucraina susține că Rusia intenționează să încadreze rezultatele referendumului ca fiind un semn de sprijin popular, iar apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o. Șeful separatiștilor susținuți de Rusia în Donețk a denunțat atacurile ucrainene drept "bombardamente barbare cinice", menite să provoace cât mai multe pagube civililor.

Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară ca fiind necesară pentru a-și apăra teritoriul. Miercuri, Putin a declarat că Rusia va "folosi toate mijloacele de care dispunem" pentru a se proteja, o referire aparentă la armele nucleare. "Aceasta nu este o cacealma", a spus el. Rezultatele referendumului în favoarea Rusiei sunt considerate inevitabile. Votul din Crimeea din 2014, criticat la nivel internațional ca fiind fraudat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

Referendumurile au fost denunțate de lideri mondiali, printre care președintele american Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele francez Emmanuel Macron, precum și de NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). "Referendumurile false" sunt "ilegale și ilegitime", a declarat joi NATO. OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea nicio forță juridică, deoarece nu sunt conforme cu legislația ucraineană sau cu standardele internaționale, iar zonele nu sunt sigure.

Nu vor exista observatori independenți, iar o mare parte din populația dinainte de război a fugit. Rusia consideră deja Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parțial de Moscova în 2014, ca fiind state independente. Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile din Ucraina deținute de forțele ruse sunt ocupate ilegal. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni, doar aproximativ 60% din regiunea Donețk fiind în mâinile Rusiei. "Orice decizie pe care conducerea rusă ar putea să o ia nu schimbă nimic pentru Ucraina", a declarat joi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"De interes pentru noi sunt strict sarcinile care ne stau în față. Este vorba despre eliberarea țării noastre, apărarea poporului nostru și mobilizarea sprijinului mondial pentru a îndeplini aceste sarcini." Forțele ruse au atacat joi mai multe orașe, inclusiv Zaporojia, care a fost lovită de aproximativ 10 obuze, a declarat guvernatorul regional Oleksander Starukh. Nu au existat rapoarte cu privire la victime. Procuratura ucraineană a anunțat că proiectile de mortier rusești au ucis două persoane și au rănit șase în orașul Toretsk din regiunea Donețk.

Zelenski, mesaj în limba rusă, către populaţia Rusiei: Protestaţi! Ripostaţi! Fugiţi! Sau predaţi-vă ucrainenilor! Acestea sunt opţiunile pentru a supravieţui

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în limba rusă, către populaţia Rusiei după ordinul de mobilizare parţială, să protesteze, să riposteze, să fugă sau să se predea uncrainenilor, întrucât acestea sunt opţiunile pentru a supravieţui. El a avut un mesaj şi pentru mamele ruse, cărora le-a explicat că fiii demnitarilor nu vor merge la război. ”Cei care iau decizii în ţara voastră au grijă de copiii lor. Şi nici măcar nu îi înmomântează pe ai voştri”, a afirmat preşedintele ucrainean, notează news.ro.

El a utilizat apoi limba rusă pentru a le ”explica” ruşilor. ”În oraşele Rusiei au avut loc proteste faţă de mobilizare – deşi nu masive, dar au avut loc. Şi au loc. Şi acesta este un semnal. Nu numai la Moscova şi Sankt Petersburg. Cunoaştem adevărata stare de spirit din regiunile Rusiei. Vedem că oamenii din Daghestan, din Buriatia, din alte republici naţionale şi regiuni ale Rusiei înţeleg că au fost pur şi simplu aruncaţi. Aruncaţi la moarte. De ce, de exemplu, cei din Daghestan sau oricine altcineva ar trebui să moară în regiunea Harkov sau lângă Doneţk? Pentru că o singură persoană din Rusia a decis aşa - pentru toţi cetăţenii Rusiei. Nu există alt motiv. Asta vrea el. Sunteţi deja complici la toate aceste crime, crime şi torturi asupra ucrainenilor. Pentru că aţi tăcut. Pentru că tăceţi”, li s-a adresat Zelenski ruşilor.

El le-a spus că acum este timpul să aleagă. ”Pentru bărbaţii din Rusia, aceasta este o alegere între a muri sau a trăi, între a deveni infirmi sau a rămâne sănătoşi. Pentru femeile din Rusia, opţiunea  este să-şi piardă soţii, fiii, nepoţii pentru totdeauna sau să încerce totuşi să îi protejeze de moarte, de război, de o singură persoană. Gândiţi-vă doar la numărul de oameni pe care vor să-i ia!”, a afirmat liderul de la Kiev.

Zelenski a precizat că se ştie cu certitudine că ordinele de încorporare pentru 300.000 de persoane au fost tipărite şi semnate în prealabil, chiar înainte de apariţia deciziei de mobilizare, lucru dovedit de serviciile de informaţii ucrainene, însă conducerea rusă se pregăteşte să ia până la un milion de oameni în armată. ”Ştim că vor lua pe toată lumea fără discernământ. Nu doar militarii din rezervă, ci orice bărbat. Oricine va fi atât de intimidat încât îi va fi mai teamă să evite războiul decât să moară în război. 55.000 de soldaţi ruşi au murit în acest război în şase luni. Zeci de mii sunt răniţi şi mutilaţi. Vreţi mai mult? Nu? Atunci protestaţi! Ripostaţi! Fugiţi! Sau predaţi-vă ucrainenilor! Acestea sunt opţiunile pentru a supravieţui”, a adăugat preşedintele ucrainean. El a avut un mesaj şi pentru mamele ruse. ”Mame din Rusia, să nu vă îndoiţi că fiii înalţilor oficiali ai statului dumneavoastră nu vor fi trimişi la războiul împotriva Ucrainei. Cei care iau decizii în ţara voastră au grijă de copiii lor. Şi nici măcar nu îi înmomântează pe ai voştri”, a conchis Zelenski.

Zelenski: Decizia Rusiei de mobilizare, o recunoaştere a faptului că armata lor nu a rezistat şi s-a destrămat

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că decizia Rusiei de a declara mobilizarea este o recunoaştere a faptului că armata lor nu a rezistat şi s-a destrămat. În opinia sa, prin anunţul de mobilizare şi organizarea de referendumuri în teritoriile ocupate, Rusia ”îngroapă perspectiva negocierilor, cu propriile mâini”. ”Decizia Rusiei de mobilizare este o recunoaştere sinceră a faptuilui că armata lor regulată, care a fost pregătită de zeci de ani să preia o ţară străină, nu a rezistat şi s-a destrămat. Şi acum, din cauza mobilizării, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pentru majoritatea cetăţenilor ruşi, nu este ceva la TV sau pe internet, ci ceva care a intrat în fiecare casă rusă”, a declarat Zelenski în obişnuitul său mesaj zilnic către ţară, notează news.ro.

El a ţinut să sublinieze că orice decizie a conducerii ruse nu schimbă nimic pentru Ucraina. ”Ar trebui să ne pese doar de obiectivele noastre. Acestea sunt eliberarea ţării noastre, apărarea poporului nostru şi mobilizarea sprijinului global pentru implementarea obiectivelor noastre”, a afirmat Zelenski. Liderul de la Kiev a subliniat că mobilizarea diplomatică a întregii comunităţi internaţionale are loc acum. ”Cercul celor care ne susţin acum nu se limitează la partenerii noştri tradiţionali şi ka cei care ne-au susţinut în mod deschis după 24 februarie. Acum aproape toată lumea ne susţine - aceasta este reacţia la noii paşi ai Rusiei pentru escaladarea situaţiei. În special, mascarada cu pregătirea unor referendumuri simulate în teritoriul ocupat demonstrează ceea ce s-a întâmplat în 2014 în Crimeea şi Donbas. Şi sunt recunoscător tuturor celor din lume care ne-au susţinut. Care au condamnat clar o altă minciună rusească”, a declarat preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că îngroapă perspectiva unor negocieri. ”Când Rusia declară că ar vrea negocieri, dar anunţă mobilizarea... Când Rusia cunoaşte poziţia clară a Ucrainei cu privire la imposibilitatea unui proces diplomatic după ce Rusia organizează vreun referendum fals...Totul este clar pentru toată lumea. Rusia însăşi îngroapă perspectiva negocierilor cu propriile mâini”. consideră el.

Două ţări nu vor să-l ajute pe Putin, deși are locuitori care lucrează în Rusia

Autorităţile din Kârgâstan şi din Uzbekistan nu vor să-l ajute pe Putin și le-au transmis locuitorilor că cine luptă în Ucraina riscă zece ani de închisoare, notează Mediafax. Autorităţile din Kârgâstan şi din Uzbekistan şi-au avertizat cetăţenii că se vor confrunta cu consecinţe grave şi cu închisoare de până la 10 ani, dacă se alătură forţelor armate ruse şi luptă în Ucraina. Mulţi cetăţeni uzbeci şi kârgâzi lucrează în Rusia.

Vestea a fost transmisă de ziarul american Radio Liberty, potrivit căruia ambasada Kârgâzstanului a publicat miercuri un comunicat în care subliniază că orice formă de participare la activităţi militare pe teritoriul unui stat străin este considerată activitate mercenară şi se pedepseşte cu închisoare de până la 10 ani. În acelaşi timp - transmite tot Radio Liberty - procurorul general din Uzbekistan a remarcat că persoanele care se înrolează în armatele străine riscă până la 10 ani de închisoare.

În urmă cu două zile, primarul Moscovei, Serghiei Sobianin, a declarat că va deschide un centru „pentru a sprijini Ministerul rus al Apărării în recrutarea străinilor pentru serviciul militar”. Duma a aprobat recent un proiect de lege pentru simplificarea procesului pentru obţinerea cetăţeniei ruse pentru străinii care semnează un contract pe un an în armata rusă. Pentru a deveni lege, documentul trebuie să fie aprobat de Senat şi semnat de preşedintele rus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 212 LIVE TEXT. Ruşii anexează cu forţa 15% din Ucraina. Guvernator: Oameni înarmați bat la uși și cer localnicilor "să voteze pentru"