Antena Meniu Search
x

Video Războiul cu Rusia se "transferă" în spaţiu. Ruşii ameninţă că vor abandona pe Staţia Spaţială Internaţională un astronaut american

Războiul din Ucraina se mută în spaţiu. Rusia ar putea abandona pe Staţia Spaţială Internaţională un astronaut american care ar fi trebuit să revină pe Pământ la finalul lunii, la bordul unei nave ruseşti. Programul spaţial al Moscovei este în pericol să fie afectat puternic de ultimele sancţiuni economice lansate de Casa Albă.

de Redactia Observator

la 14.03.2022, 20:19

Vezi și

Revenirea pe Terra a astronautului american a devenit incertă după un clip cu mesajul ''adio'' publicat de preşedintele Agenţiei Spaţiale Roscosmos. În imagini, cei doi cosmonauţi ruşi aflaţi pe Staţia Spaţială par să îşi ia rămas bun de la colegul lor american, Mark Vande Hei. Urmează o simulare video în care segmentul rusesc se desprinde de restul laboratorului spaţial. "Am fost înfuriat de faptul că şeful programului spaţial rusesc a spus că vor lăsa un coleg american în urmă. Nu am crezut vreodată că voi auzi ceva aşa de scandalos", a declarat Scott Kelly, fost astronaut.

Ameninţarea lansată de şeful Roscosmos nu se opreşte aici. Dmitri Rogozin avertizează că sancţiunile ar putea face Rusia să prăbuşească Staţia Spaţială de 500 de tone peste ţările occidentale. Reacţia vine după ce Joe Biden a impus Moscovei sancţiuni economice fără precedent, care afectează şi sectorul tehnologic. "Estimăm că vom tăia mai mult de jumătate din importurile de produse high-tech ale Rusiei. Le va degrada industria aerospaţială, inclusiv programul spaţial", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA.

Mark Vande Hei se află de 339 de zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, iar pe 30 martie când este programat să se întoarcă în Kazahstan la bordul navei Soyuz ar urma să stabilească un record pentru cea mai lungă misiune spaţială până în prezent. "Nu este un record care ar trebui să îmi fie atribuit mie, ci programului nostru spaţial. Mă aştept ca acest record să fie doborât şi să fie un record şi mai mare pentru programul nostru spaţial", a declarat Mark Vande Hei, astronaut.

Rusia a anunţat că se va retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională în 2025

NASA a anunţat însă că va continua cooperarea cu Agenţia Federală rusă şi ceilalţi parteneri internaţionali şi rămâne încrezătoare că misiunea astronautului american se va încheia conform planului iniţial. În cazul în care Rusia va merge mai departe cu ameninţarea,  Elon Musk s-a oferit să trimită o rachetă SpaceX pentru a-l salva pe cosmonaut. Rusia şi Statele Unite au lansat împreună primul segment al Staţiei Spaţiale Internaţionale în urmă cu 24 de ani. De atunci, împreună cu alte 13 ţări cooperează la bunul mers al misiunilor spaţiale.

"Cred că una dintre cele mai mari realizări ale programului internaţional spaţial este aspectul internaţional al acestuia, adică faptul că este ceva ce ne oferă posibilitatea să lucrăm împreună, prin care ne împrietenim şi putem explora şi învăţa lucruri noi", a declarat Scott Kelly, fost astronaut. Rusia a anunţat că se va retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională în 2025 pentru a construi un nou laborator naţional în spaţiu, după modelul Chinei, care a lansat propria staţie anul trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Războiul cu Rusia se "transferă" în spaţiu. Ruşii ameninţă că vor abandona pe Staţia Spaţială Internaţională un astronaut american