Antena Meniu Search
x

Republica Moldova a interzis protestele care blochează drumurile publice. În weekend, cel mult 4 ore de manifestații

Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare, după aproape o lună de manifestaţii antiguvernamentale organizate de opoziţie în faţa parlamentului de la Chişinău, relatează vineri agenţia EFE.

de Redactia Observator

la 14.10.2022, 15:34

protest în Capitala Republicii Moldova, Chișinău, 12 octombrie 2022
Republica Moldova a interzis protestele care blochează drumurile publice. În weekend, cel mult 4 ore de manifestații - Profimedia Images

''Desfăşurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulaţie, a arterelor de transport sau a căilor de acces şi evacuare către instituţiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfăşurate pe o perioadă de cel mult patru ore'', a stabilit respectiva comisie, citată de Radio Chişinău.

Prin această măsură, guvernul încearcă să stopeze protestele opoziţiei care au loc din 18 septembrie în faţa legislativului şi la care participă mii de cetăţeni nemulţumiţi de executivul preşedintei proeuropene Maia Sandu.

Proteste în Republica Moldova: Maia Sandu a cerut marţi puteri sporite pentru Poliție

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a motivat că a luat această decizie ''în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulaţie pe drumurile ţării, precum şi în scopul asigurării unei reacţii prompte la situaţiile ce necesită intervenţii de urgenţă''.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, manifestanţii care ''încalcă ordinea publică'' vor putea fi reţinuţi de poliţie dacă organizatorul protestului nu acţionează, iar, în cazul ''încălcărilor grave'' ale ordinii publice, poliţia va avea dreptul de a cere încetarea imediată a manifestaţiei.

Preşedinta Maia Sandu a cerut marţi puteri sporite pentru poliţie în vedere opririi protestelor, despre care ea afirmă că destabilizează ţara şi urmăresc să instaleze un guvern favorabil Rusiei.

De partea lor, manifestanţii au revendicări sociale, acuză guvernul că nu a negociat cu Rusia un acord mai bun pentru achiziţia de gaze şi cer demisia preşedintei Maia Sandu, a guvernului şi dizolvarea parlamentului, instituţii conduse de politicieni prooccidentali.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Republica Moldova a interzis protestele care blochează drumurile publice. În weekend, cel mult 4 ore de manifestații