Antena Meniu Search
x

Rusia anunţă că a distrus 2 tancuri britanice Challenger 2, considerate "invincibile"

Război în Ucraina.Guvernatorul instalat de ruşi în regiunea ucraineană Zaporojie, Evgheni Balitskî, a anunţat vineri la televiziunea de stat că forţele Moscovei au distrus pe front 2 tancuri britanice  Challenger 2 folosind sisteme de rachete antitanc Kornet (ATGM). Potrivit acestuia, alte patru blindate Challenger sunt acum staționate lângă localitatea Stepnohirsk, iar două în oraşul Orihiv.

de Redactia Observator

la 08.09.2023, 17:08

Vezi și

"Două (tancuri) au venit...Ele au fost întâmpinate cu Kornet... de la prima lovitură au izbucnit în flăcări. Din punctul de vedere al puterii blindajului, ele (aceste tancuri) nu se remarcă deloc. Sistemele Kornet le-au eliminat ușor, băieții noștri au lucrat la două tancuri", a spus Balitskî. Potrivit acestuia alte 4 tancuri Challenger sunt acum staționate lângă localitatea Stepnohirsk, iar două în oraşul Orihiv.

Ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps, a confirmat miercuri la Sky News că forţele ucrainene au pierdut unul din cele 14 tancuri britanice Challenger 2 livrate Ucrainei. Britanicii nu au confirmat alte pierderi.  Marţi, Vladimir Rogov, un oficial prorus din Zaporojie a publicat o înregistrare video în care se poate vedea o epavă de tanc care arde.

Acesta a scris pe Telegram că un tanc Challenger 2 a fost distrus în timpul luptelor de lângă satul Robotîne, din sud-estul regiunii. Potrivit lui Rogov, tancul aparţinea brigăzii 82 a armatei ucrainene şi trebuia să ajungă în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, dar, în loc să ajungă în peninsulă, a fost distrus în ceea ce el spune că a fost prima linie a apărării ruse.

Ucraina i-a mulţumit în martie Regatului Unit pentru ceea ce ea a caracterizat drept "maşini fantastice", după ce Londra a trimis Kievului 14 dintre tancurile sale de luptă Challenger 2, înainte de demararea contraofensivei ucrainene. Până a fi trimise în Ucraina,  aceste tancuri nu suferiseră nicio pierdere în faţa inamicului, potrivit experţilor britanici. 

Rusia a anunţat anterior că forţele sale au distrus tancuri de luptă Leopard 2 fabricate de Germania şi vehicule de luptă americane Bradley şi Stryker, alături de alte echipamente grele furnizate Ucrainei de ţări precum Franţa şi Danemarca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Rusia anunţă că a distrus 2 tancuri britanice Challenger 2, considerate "invincibile"