Antena Meniu Search
x

Ruşii acuză Ucraina că a atacat cu drone centrala nucleară din Zaporojie. Experţii internaţionali confirmă că o dronă a lovit reactorul 6. Ucraina neagă

Război în Ucraina. Corporaţia de energie atomică a Rusiei, Rosatom, a acuzat duminică armata ucraineană că a lansat o serie de atacuri fără precedent împotriva centralei nucleare Zaporojie, în regiunea ucraineană cu acelaşi nume anexată de Moscova în septembrie 2022, atacuri în urma cărora au fost răniţi trei angajaţi, dintre care unul grav, transmite Reuters, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 08.04.2024, 11:27

Ruşii acuză Ucraina că a atacat cu drone centrala nucleară din Zaporojie. Experţii internaţionali confirmă că o dronă a lovit reactorul 6
- Profimedia

UPDATE: Ucraina a respins acuzaţia Rusiei privind un atac cu drone asupra centralei atomice de la Zaporojie, transmite Xinhua. Andrii Iusov, purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de informaţii militare a declarat că "Ucraina nu este implicată în nicio provocare armată pe teritoriul centralei atomice Zaporojie", arată un comunicat preluat de Xinhua de la biroul de presă al directoratului pentru informaţii din ministerul apărării de la Kiev.

Într-un comunicat pe site-ul său, Rosatom precizează că nivelurile de radiaţii la centrală sunt normale şi că nu există daune serioase. Comunicatul Rosatom afirmă că primul atac a lovit în jurul prânzului o zonă din apropierea cantinei, rănind trei membri ai personalului, dintre care unul grav. După o jumătate de oră, o dronă a atacat o zonă de încărcare, iar o alta a lovit ulterior domul reactorului nr.6 al centralei, potrivit comunicatului.

Reactorul 6, oprit la rece

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experţi la faţa locului, a declarat că a fost informată de administraţia centralei că o dronă a explodat la locul centralei şi că informaţiile sunt 'concordante' cu observaţiile AIEA. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că ambele părţi ar trebui să se abţină de la acţiuni care 'pun în pericol securitatea nucleară'.

Rosatom 'denunţă categoric atacul fără precedent asupra siturilor centralei nucleare şi infrastructurii sale', şi face apel la Grossi şi la guvernele UE să reacţioneze imediat la ameninţarea faţă de siguranţa centralei. Centrala nucleară, cea mai mare din Europa şi aflată aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă. În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Ruşii acuză Ucraina că a atacat cu drone centrala nucleară din Zaporojie. Experţii internaţionali confirmă că o dronă a lovit reactorul 6. Ucraina neagă