Antena Meniu Search
x

Rușii evacuează un sat pentru prima lansare către Lună din ultima jumătate de secol. Ce obiective are misiunea Roscosmos

Un sat din estul extrem al Rusiei urmează să fie evacuat pentru a permite efectuarea primei lansări către lună din ultimii 50 de ani. Astfel, pentru landerul Luna-25, primul care va fi trimis într-o misiune selenară din 1976, urmează să fie mutați locuitorii unei așezări din apropierea cosmodromului Vostochny, transmite Reuters.

de Adrian Popovici

la 07.08.2023, 11:28

Lansarea unei rachete spațiale Soyuz
Rusia va lansa primul obiect către Luna din ultimii 50 de ani - Shutterstock

Locuitorii satului Shakhtinskii din regiunea Habarovskdin Rusia, la sud-est de locul de lansare, vor fi evacuați în dimineața zilei de 11 august, întrucât satul se află în zona în care ar putea să cadă diferitel bucăți din rachetă pe măsură ce acestea se vor desprinde de modului principal.

"Gura râurilor Umalta, Ussamakh, Lepikan, Tastakh, Saganar și zona de trecere a feribotului de pe râul Bureya se încadrează în zona de cădere prevăzută",a declarat Alexei Maslov, șeful districtului Verkhnebureinskyi din regiunea Habarovsk. "Locuitorii din Shakhtinskii vor fi evacuați."

Landerul Luna-25 va fi lansat de pe o rachetă Soyuz-2 Fregat și va fi primul vehicul care va ajunge pe Polul Sud al Lunii, a transmis Roscosmos. Obiectivul principal al misiunii va fi dezvoltarea tehnologiilor de aterizare, cercetarea structurii interne a Lunii și explorarea resurselor de pe satelitul natural al Pământului, inclusiv a apei. Se preconizează că lander-ul va funcționa pe suprafața lunară timp de un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Rușii evacuează un sat pentru prima lansare către Lună din ultima jumătate de secol. Ce obiective are misiunea Roscosmos