Antena Meniu Search
x

Ruşii nu vor boicota Jocurile Olimpice de la Paris. Anunţul făcut după ce Macron a declarat "nu poate exista un drapel al Rusiei" la această competiţie

Stanislav Pozdniakov, preşedintele Comitetului Olimpic Rus, a declarat vineri că ţara sa a exclus orice idee de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Fiecare sportiv rus va putea alege să participe sau nu la competiţie, sub un steag neutru, transmite News.ro. Prezenţa sportivilor ruşi la această competiţie a dus la o serie de dezbateri aprinse în Occident, mai ales că, în urmă cu câteva zile, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că "nu poate exista un drapel al Rusiei la Jocurile Olimpice de la Paris", pentru Rusia "nu îşi are locul într-un moment în care a comis crime de război", conform Agerpres.

de Adrian Popovici

la 15.09.2023, 18:50

Jocurile Olimpice de la Paris
Ruşii nu vor boicota Jocurile Olimpice de la Paris. Anunţul făcut după ce Macron a declarat "nu poate exista un drapel al Rusiei" la această competiţie - Shutterstock

Cvadruplul campion olimpic la scrimă, Stanislav Pozdniakov, a declarat că "un boicot al Jocurilor nu duce nicăieri. Sportul trebuie să se distanţeze de politică", amintind de cele mai cunoscute boicoturi din istoria olimpică: Moscova 1980, atunci când ţările occidentale nu au participat, în semn de protest faţă de intervenţia militară sovietică în Afghanistan şi Los Angeles 1984, o ediţie boicotată de URSS şi de majoritatea ţărilor din blocul comunist. "Sportivii nu au putut participa la competiţii, iar boicotul politic a dus la rezultate foarte negative: niciuna dintre părţi nu a ieşit câştigătoare", a subliniat acesta.

"Trăim într-o ţară liberă. Fiecare sportiv este liber să-şi facă alegerea, şi anume să se solidarizeze cu colegii de echipă interzişi de la Jocurile Olimpice din motive inventate sau să decidă să participe sub un steag neutru", a declarat Stanislav Pozdniakov. El a clarificat şi faptul că "recomandările CIO au fost de natură prohibitivă şi nu ar permite unui număr mare de sportivi ruşi să participe la Jocurile Olimpice".

Sportivii ruşi au fost interzişi de la competiţii după lansarea ofensivei în Ucraina în luna februarie a anului 2022. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu sportivii din Belarus, ţară care susţine acţiunea Moscovei. Însă Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat în martie anul acesta reintegrarea atleţilor ruşi şi belarusi în competiţiile internaţionale, sub stindard neutru, dar şi în nume individual pentru cei care nu au susţinut activ războiul din Ucraina.

Macron:"poate exista un drapel al Rusiei la Jocurile Olimpice de la Paris"

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că nu "poate exista un drapel al Rusiei la Jocurile Olimpice de la Paris", pentru Rusia "nu îşi are locul într-un moment în care a comis crime de război", conform unui interviu acordat cotidianul sportiv L'Equipe, publicat miercuri seară.

Chestionat în legătură cu posibila prezenţă a sportivilor ruşi sub titlu individual la JO de la Paris din 2024, şeful statului a răspuns: "Eu sper că va fi o decizie luată în deplină conştiinţă a lumii olimpice. Nu statul gazdă este cel care trebuie să decidă ceea ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) trebuie să facă. Am încredere totală în Thomas Bach" (preşedintele CIO).

Preşedintele Franţei a afirmat, totodată, că speră ca ucrainenii să fie parte din această decizie. "Evident, nu poate exista un drapel al Rusiei la Jocurile de la Paris, dar trebuie un consens pentru asta. Pentru că Rusia, ca ţară care a comis crime de război, nu-şi are locul alături de celelalte naţiuni atât timp cât a comis crime de război, a deportat copii", a mai spus şeful statului.

"Lumea olimpică trebuie să tranşeze asta, ea este cea care trebuie să spună care este locul sportivilor ruşi, care pot fi şi ei victime ale acestui regim, după ce s-au pregătit o viaţă", a conchis Macron.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Ruşii nu vor boicota Jocurile Olimpice de la Paris. Anunţul făcut după ce Macron a declarat "nu poate exista un drapel al Rusiei" la această competiţie