Antena Meniu Search
x

SCANDALUL EXPULZĂRII DIPLOMAȚILOR RUȘI. De ce au fost închise două rezidenţe ale Rusiei în SUA

Cei 35 de diplomați ruși expulzați din SUA au ajuns la Moscova. Scandalul însă continuă, după ce apropiați ai presedintelui ales Donald Trump au rezerve față de decizia administrației Obama.

Cei 35 de diplomați ruși expulzați din SUA au ajuns la Moscova. Scandalul însă continuă, după ce apropiați ai presedintelui ales Donald Trump au rezerve față de decizia administrației Obama.

Un avion ILIUSHIN a fost trimis, potrivit izvestia.ru, să asigure repatrierea celor 35 de diplomati rusi expulzati pentru actiuni incomatibile cu statutul diplomatic. Avionul a revenit duminică la Moscova, cu 96 de pasageri, diplomatii fiind însoțiți și de familii.

La Washington au continuat însă comentariile legate de decizia de expulzare, cat si de anuntul de aplicare de noi sanctiuni. Echipa lui Trump considera că motivul expulzarii legat de atacurile cibernetice atribuite Rusiei, care ar fi influentat alegerile prezidentiale, nu poate fi sustinut. Mai mult, sunt puse la îndoială chiar informatiile furnizate Casei Albe de serviciile secrete americane, ceea ce lasă să se intrevadă schimbari majore la conducerea acestora după instalarea lui Trump ca președinte al Statelor Unite.

SEDII SOMPTUASE AMPLASATE ÎN PUNCTE STRATEGICE

Pe acelaşi subiect

Publicații cu mare influență dau amanunte despre cele două proprietăți închise ale Rusiei din SUA, în care s-ar fi desfășurat actiuni de spionaj. Primul este, potrivit NewYork Times, situat în Long Island. A fost achizitionat în anii 50 pentru gazduirea delegatiilor URSS participante la actiunile ONU din New York dar scopul era extins la supravegherea companiilor din industria de apărare amplasate in Long Islnd. Din acest motiv autoritățile au închis accesul riveranilor pe plaje.

A doua resedinta închisa este plasată în Maryland, în apropiere de Washington.Domeniul se intinde pe 18 hectare și are piscine și include terenuri de fotbal. Washington Post a informat că în mandatul lui Reagan au existat suspiciuni ca proprietatea, cu deschidere la Ocean, putea fi folosita ca punct de legătură cu submarinele nucleare rusești pentru preluarea de secrete și transfugi.

Rusia nu a răspuns la expulzarea diplomaților, Presedintele Putin respingând propunerile avansate de Ministerul rus de Experne pentru declararea a 35 diplomati ai SUA persona non grata.

DAN CONSTANTIN

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » SCANDALUL EXPULZĂRII DIPLOMAȚILOR RUȘI. De ce au fost închise două rezidenţe ale Rusiei în SUA