Antena Meniu Search
x

Video Se anunţă noi turbulenţe pe pieţele globale: petrolul rusesc, interzis în Uniunea Europeană

De mâine, 5 februarie, petrolul rusesc are interzis în Uniunea Europeană. E o nouă lovitură dată Moscovei, menită să oprească finanţarea maşinăriei sale de război. În Ucraina ajung între timp şi primele active confiscate de la oligarhii ruşi, care vor ajuta ţara să-şi revină după distrugeri.

de Redactia Observator

la 04.02.2023, 19:32

Vezi și

Piețele petroliere globale se pregătesc pentru noi turbulenţe. De mâine, importurile de benzină, motorină şi alte produse petroliere ruseşti sunt interzise în Uniunea Europeană. Tot de mâine intră în vigoare şi plafonul de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium din Rusia şi 45 de dolari pentru păcură, impus de UE, ţările G7 şi Australia. "Uniunea Europeană importă motorină de la ţări terţe. Dar aceste ţări produc motorină din ţiţei importat din Rusia. Drept urmare, Regatul Unit şi Uniunea Europeană continuă să importe petrol rusesc indirect", a declarat Demostenes Floros, analist economic.

În Ucraina ajung primii bani confiscaţi de la oligarhii ruşi

În timp ce Rusia se pregăteşte pentru impactul economic pe care îl va avea plafonarea impusă de Uniunea Europeană, în Ucraina ajung primii bani confiscaţi de la oligarhii ruşi. Activele în valoare de 5,4 milioane de dolari vor fi folosite pentru a reconstrui ţara. "Astăzi anunţ că am autorizat primul transfer de bunuri ruseşti confiscate pentru a fi folosite în Ucraina. Aceste bunuri vin după anunţul pe care l-am făcut în aprilie, în legătură cu inculparea oligarhului rus Konstantiv Malofeev, pentru acuzaţii legate de evitarea sancţiunilor", a declarat Merrick Garland, procurorul general al SUA.

Un nou schimb de prizonieri a avut loc între Moscova și Kiev. Ruşii au primit 63 de prizonieri, în timp ce Ucraina a reuşit eliberarea a 116 soldaţi, inclusiv apărători ai oraşului Mariupol. Înţelegerea a fost mediată de Emiratele Arabe Unite. Pe front, ruşii îi acuză pe ucraineni că au bombardat un depozit de petrol din regiunea Belgorod, care se află la graniţa cu Ucraina. Autorităţile au declarat alertă teroristă pe termen nedeterminat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Se anunţă noi turbulenţe pe pieţele globale: petrolul rusesc, interzis în Uniunea Europeană