Antena Meniu Search
x

Şeful spionilor ruşi spune că Ucraina va deveni "al doilea Vietnam" pentru SUA: "Va deveni o gaură neagră care va absorbi resurse şi oameni"

Război în Ucraina. Şeful Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a atenţionat joi Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul într-un "al doilea Vietnam", a cărui umbră va plana ani la rând asupra Washingtonului, informează Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.12.2023, 15:24

Şeful spionilor ruşi spune că Ucraina va deveni "al doilea Vietnam" pentru SUA: "Va deveni o gaură neagră care va absorbi resurse şi oameni"
- Profimedia

Invazia rusă din februarie 2022 din Ucraina, reaminteşte Reuters, a declanşat un război soldat cu sute de mii de morţi sau răniţi, devenind cea mai mare confruntare dintre Rusia şi Occident din ultimele şase decenii. Chiar dacă Occidentul a oferit Ucrainei peste 246 miliarde de dolari sub formă de ajutor şi arme, contraofensivă ucraineană a eşuat, iar Rusia continuă să controleze aproape o cincime din teritorul ucrainean, adaugă agenţia de presă.

Biden a avertizat că o confruntare directă NATO-Rusia ar putea declanşa un Al Treilea Război Mondial

"Ucraina se va transforma într-o 'gaură neagră' care va absorbi tot mai multe resurse şi tot mai mulţi oameni", a scris directorul SVR, Serghei Narâşkin, într-un articol publicat în oficiosul agenţiei. "În cele din urmă, SUA riscă să creeze un 'al doilea Vietnam' al lor, iar fiecare nouă administraţie americană va trebui să încerce să gestioneze această situaţie", a apreciat Narâşkin.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat că o confruntare directă NATO-Rusia ar putea declanşa un al treilea război mondial şi a exclus în mod repetat trimiterea de soldaţi americani în Ucraina. Războiul din Vietnam a fost practic un conflict Est-Vest al Războiului Rece în care SUA au luptat alături de forţele Vietnamului de Sud împotriva Nordului susţinut de puterile comuniste China şi URSS. Războiul, soldat cu milioane de morţi, s-a încheiat în 1975 cu victoria Vietnamului de Nord şi o înfrângere dezonorantă pentru SUA, care au pierdut peste 58.000 de combatanţi şi unde a luat naştere o puternică mişcare anti-război.

Miercuri, Joe Biden a pledat pe lângă republicanii din Congres să accepte o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina. "Dacă Putin ia Ucraina, nu se va opri acolo", a spus Biden, estimând că Putin va continua cu un atac asupra unui aliat din NATO. Atunci, a adăugat Biden, "vom avea ceva ce nu căutăm să avem şi nu avem astăzi: soldaţi americani luptând cu soldaţi ruşi".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Şeful spionilor ruşi spune că Ucraina va deveni "al doilea Vietnam" pentru SUA: "Va deveni o gaură neagră care va absorbi resurse şi oameni"