Antena Meniu Search
x

Sputnik V seamănă discordie în diplomația europeană. Putin, înfuriat de anunțul că UE nu are nevoie de vaccin rusesc

Thierry Breton, Comisarul European pentru piața internă, a înfuriat Kremlinul spunând că UE „nu are absolută nevoie de el”, relatează Le Figaro.

de Georgiana Dulgheru

la 23.03.2021, 07:50

Sputnik V seamănă discordie în diplomația europeană. Putin, înfuriat de anunțul că UE nu are nevoie de vaccin rusesc
- Profimedia
  • Declarația lui Thierry Breton despre vaccinul Sputnik V a iritat Kremlinul.
  • Serul rusesc seamănă discordie în diplomația europeană.
  • Angela Merkel a vorbit întotdeauna în favoarea Sputnik V.

Sputnik V nu este încă disponibil în Uniunea Europeană, dar seamănă deja zâzanie aici. Duminică seară, Thierry Breton, Comisarul european pentru piața internă, a numit serul rus „vaccin complementar”, spunând că ”UE nu are absolută nevoie de el”, potrivit Le Figaro. Astfel și-a atras furia Kremlinului: „Ne întrebăm despre interesele pe care le apără acești oameni. Cele ale companiilor farmaceutice sau ale cetățenilor europeni?”, a transmis luni Vladimir Putin, precizând că el însuși va fi vaccinat marți. Producătorii lui Sputnik V au criticat declarația, numită un „nou comentariu părtinitor”, susținând produsul lor, 91,6% eficient împotriva formelor simptomatice ale Covid-19, potrivit studiilor clinice.

Merkel și Breton, păreri opuse despre Sputnik V

În Germania, Angela Merkel susține o opinie opusă celei a lui Thierry Breton. Cancelarul a declarat că este gata să primească vaccinuri rusești printr-un ordin comun european. Ea a precizat vinerea trecută că, dacă ar exista o obstrucție, „Germania ar trebui să acționeze pentru ea însăși”. „Angela Merkel a vorbit întotdeauna în favoarea Sputnik V”, a comentat Paul Maurice, cercetător la Institutul francez de relații internaționale (Ifri), expert în politica internă germană.

”Este foarte pragmatică. Poate condamna acțiunile Rusiei în cazul Navalnîi sau în cazul ucrainean, în timp ce vede vaccinul rus ca una dintre soluții." Merkel încearcă să găsească o ieșire rapidă din criză, după ce tocmai a anunțat o prelungire a restricțiilor. „O parte din populația landurilor din est consideră Rusia ca o putere economică, culturală, dar și științifică. Aceștia sunt oameni care au fost vaccinați cu vaccinuri sovietice în tinerețe. Au încredere în ele”, explică Paul Maurice.

Pe acelaşi subiect

Pentru Putin, vaccinul Sputnik este un ”obiect de mândrie”

Încă de pe 4 martie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a demerat un proces de aprobare pentru vaccinul Sputnik V. Rusia - care a promis 50 de milioane de doze către UE până în iunie - a acuzat deja că se întârzie dosarul de aprobare și mai multe țări au luat-o pe cont propriu, fără să aștepte acordul autorității europene de sănătate. Ungaria, Cehia și Slovacia au făcut comenzi. Primul ministru slovac, Igor Matovic, a mers personal pentru a primi primul transport de Sputnik V pe aeroportul Kosice din estul țării. O livrare care a declanșat o criză politică gravă și care ar putea arunca în aer coaliția de guvernare.

Așadar, comportamentul de rezistență la așa numită diplomație a vaccinului din partea Rusiei divizează statele UE. „Pentru Putin, acest vaccin este un obiect de mândrie. Numele Sputnik, în tradiția cuceririi spațiului, nu este ales la întâmplare. Uniunea Europeană trebuie să-l trateze ca pe alte vaccinuri, fără a geopolitiza subiectul ", avertizează Tatiana Kastouéva-Jean, cercetător la Ifri, specializat în Rusia. Potrivit acesteia, „Putin a fost într-o poziție câștig-câștig”, deoarece eficacitatea produsului său a fost recunoscută de comunitatea științifică. Există atunci, insistă cercetătorul, doar două situații: fie europenii acceptă vaccinul și recunosc implicit succesul științific rus, fie nu este autorizat și Kremlinul „ar putea denunța un tratament inegal”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Sputnik V seamănă discordie în diplomația europeană. Putin, înfuriat de anunțul că UE nu are nevoie de vaccin rusesc