Antena Meniu Search
x

SUA condamnă decizia "barbară" a talibanilor de a le interzice femeilor să studieze în universități

Talibanii le-au interzis femeilor din Afganistan să mai meargă la universitate. O scrisoare în care a fost precizată interdicţia a fost trimisă de Ministrul Educaţiei Superioare din Afganistan către fiecare universitate din ţară. Interdictia  vine după ce, în urmă cu trei luni, mii de femei au dat examene pentru a intra la facultate. 

de Redactia Observator

la 21.12.2022, 08:15

Vezi și

Conform spuselor oficialului, decizia va avea efect imediat. Femeile deja nu mai aveau voie să lucreze în domenii ca ingineria, medicina veterinară sau economia. De când au preluat puterea, în urmă cu mai bine de un an, talibanii au impus mai multe restricţii, majoritatea vizând limitarea drepturilor femeilor. 

Statele Unite au condamnat marţi în "cei mai fermi termeni" interdicţia impusă fetelor de a urma studii universitare în Afganistan, salutând în acelaşi timp eliberarea a doi dintre cetăţenii săi reţinuţi în această ţară, informează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a calificat decizia drept "barbară", după ce talibanii au anunţat că accesul fetelor în universităţile afgane va fi interzis."Talibanii ar trebui să se aştepte ca această decizie, care contrazice angajamentele pe care le-au luat în mod public şi faţă de poporul lor, să aibă consecinţe concrete pentru ei", le-a spus reporterilor Ned Price.

"Această poziţie inacceptabilă va avea consecinţe semnificative pentru talibani şi îi va îndepărta şi mai mult de comunitatea internaţională şi de legitimitatea pe care şi-o doresc", a adăugat purtătorul de cuvânt american.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » SUA condamnă decizia "barbară" a talibanilor de a le interzice femeilor să studieze în universități