Antena Meniu Search
x

SUA investighează un misterios incident de tip "sindrom Havana" care ar fi avut loc în faţa Casei Albe

Agenţiile federale din Statele Unite investighează cel puţin două incidente misterioase produse pe teritoriul american, asemnătoare cu ”sindromul Havana”, respectiv atacurile invizibile suferite de diplomaţi americani din Cuba în 2016, relatează CNBC.

De Redactia Observator la 30.04.2021, 13:40
SUA investighează un misterios incident de tip "sindrom Havana" care ar fi avut loc în faţa Casei Albe
Casa Albă - Getty Images
  • SUA investighează incidente misterioase pe teritoriul american, asemănătoare cu ”sindromul Havana” suferit de diplomaţi americani din Cuba în 2016

Membri ai Camerei Reprezentanţilor şi ai Comisiei pentru Servicii Armate din Senat au confirmat joi pentru NBC News că în luna aprilie au fost informaţi în legătură cu această investigaţie. Unul dintre atacurile inexplicabile, dezvăluit de CNN, a avut loc în noiembrie anul trecut, în apropiere de Ellipse, peluza ovală aflată la sud de Casa Albă. Persoana care s-a îmbolnăvit în urma atacului este un oficial al Consiliului pentru Securitate Naţională, au declarat persoane pentru CNN, potrivit news.ro.

Directoarea serviciilor de informaţii naţionale, Avril Haines, le-a spus joi parlamentarilor că va lucra pentru a oferi Congresului mai multe informaţii cu privire la astfel de investigaţii, după ce a fost întrebată despre atacurile raportate. Haines nu a oferit detalii detalii deoarece informaţiile sunt clasificate. "Înţeleg complet că obţinerea informaţiilor este esenţială pentru a putea răspunde la aceste probleme şi pentru a vă asigura că sunteţi capabil să luaţi decizii bune", i-a spus Haines senatoarei Jeanne Shaheen, în timpul unei audieri  în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului. ”În mod evident, preocuparea noastră în privinţa clasificării este pentru că protejează sursele şi metodele şi este esenţială pentru securitatea noastră naţională”, a adăugat Haines.

Atacurile misterioase invizibile suferite de diplomaţi americani

În 2016, diplomaţii americani şi personalul lor de sprijin staţionat în Havana au raportat că au auzit sunete ciudate, pulsuri constante de presiune în cap şi o serie de alte senzaţii fizice bizare. În unele cazuri, diplomaţii au observat o deteriorare accentuată a auzului şi a vederii. Diplomaţii canadieni care deservesc misiuni în Havana au raportat, de asemenea, simptome similare.

Medicii înrolaţi de Departamentul de Stat au spus că investigaţiile cerebrale efectuate la 21 de persoane afectate au arătat modificări structurale ale creierului care nu au fost identificate sau legate de vreo tulburare cunoscută. Departamentul de Stat şi-a evacuat treptat majoritatea personalului diplomatic din Havana până în 2018. În februarie, Departamentul de Stat a spus că, în timp ce investighează misterioasele simptome neurologice raportate de diplomaţii americani în Cuba, va instala un nou consilier de nivel superior pentru a gestiona incidentele viitoare. ”Acest consilier va fi poziţionat într-un rol superior şi va raporta direct conducerii superioare a departamentului pentru a se asigura, aşa cum am spus, că vom continua să facem paşi semnificativi pentru a aborda această problemă şi pentru a ne asigura că oamenii noştri primesc tratamentul de care au nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pe 11 februarie.

"Nu avem o prioritate mai mare decât siguranţa şi securitatea personalului SUA, a familiilor acestora, a altor cetăţeni americani, bineînţeles în această ţară şi în întreaga lume”, a adăugat el la acea vreme. Price a mai spus că ancheta este o prioritate ridicată pentru secretarul de stat Antony Blinken şi că informaţiile referitoare la aceasta au fost printre primele de la echipa de tranziţie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » SUA investighează un misterios incident de tip "sindrom Havana" care ar fi avut loc în faţa Casei Albe