Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tancurile israeliene au forțat intrarea într-o bază ONU de menținere a păcii în Liban. 15 soldați au fost răniți

Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL) a anunţat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 4.30, două tancuri ale armatei israeliene "au distrus poarta principală a poziţiei FINUL şi au forţat intrarea", potrivit unui mesaj postat duminică pe Telegram, relatează Le Monde.

de Redactia Observator

la 13.10.2024 , 21:25

Tancurile israeliene au forțat intrarea într-o bază ONU de menținere a păcii în Liban Tancurile israeliene au forțat intrarea într-o bază ONU de menținere a păcii în Liban - Profimedia

După ce soldaţii au cerut în mod repetat ca luminile bazei să fie stinse şi după patruzeci şi cinci de minute de protest din partea FINUL, tancurile israeliene au părăsit poziţia. Mai târziu în acea noapte, în jurul orei 6.40, potrivit FINUL, Căştile albastre au raportat tiruri la 100 de metri nord de poziţia FINUL. Cincisprezece soldaţi au fost afectaţi de fumul provenit de la tiruri, care a pătruns în tabăra FINUL.

În acelaşi mesaj, FINUL a raportat, de asemenea, că soldaţii israelieni au împiedicat sâmbătă o mişcare logistică în apropiere de Meiss El-Jabal, în sudul Libanului.

FINUL reaminteşte armatei israeliene şi tuturor actorilor obligaţia lor de a asigura siguranţa personalului Naţiunilor Unite. "Violarea şi intrarea într-o poziţie a ONU reprezintă o nouă încălcare flagrantă a dreptului internaţional", a declarat FINUL, adăugând că a cerut armatei israeliene explicaţii pentru "aceste încălcărI şocante".

Articolul continuă după reclamă

Forţa ONU din Liban anunţă că tancurile armatei israeliene „au forţat intrarea” într-una dintre bazele sale

Pe acelaşi subiect

Dezvăluirile vin după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut duminică secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să ordone retragerea forţelor ONU de menţinere a păcii (FINUL) din zonele de luptă din Liban.

"Este timpul să retragem FINUL din bastioanele Hezbollah şi din zonele de luptă. Armata israeliană a cerut acest lucru în mai multe rânduri, dar a fost refuzată de fiecare dată, un refuz care oferă protecţie teroriştilor Hezbollah", a spus Netanyahu într-un mesaj video postat pe reţelele sociale.

Mai mulţi membri FINUL au fost răniţi săptămâna aceasta în incidente în care a fost implicată armata israeliană în sudul Libanului, ceea ce a determinat Parisul să îl convoace pe ambasadorul israelian în Franţa.

Premierul libanez a condamnat duminică ceea ce a numit „un nou refuz (israelian) de a respecta dreptul internaţional”, după ce omologul său israelian a cerut forţelor de menţinere a păcii, prinse în schimbul de focuri dintre armata israeliană şi Hezbollah, să plece de la frontiera dintre cele două ţări. Najib Mikati „condamnă poziţia” lui Benyamin Netanyahu „şi agrBesiunea israeliană împotriva FINUL”, forţa ONU ai cărei 10.000 de oameni sunt desfăşuraţi în sudul Libanului. Netanyahu l-a acuzat pe şeful ONU că a făcut din aceşti soldaţi „ostatici ai Hezbollah” prin refuzul de a-i redisloca mai la nord.

Pe de altă parte, armata israeliană a cerut din nou duminică evacuarea satelor din sudul Libanului, unde trupele sale continuă să vizeze poziţiile Hezbollah. "Pentru siguranţa dumneavoastră, trebuie să vă părăsiţi imediat casele şi să vă reinstalaţi la nord de râul Awali", a scris pe X purtătorul de cuvânt al armatei israeliene pentru publicul vorbitor de arabă, Avichay Adraee, adresându-se locuitorilor din aproximativ douăzeci de sate. "Oricine se află în apropierea membrilor Hezbollah, a instalaţiilor sale sau a armelor sale îşi pune viaţa în pericol", a adăugat purtătorul de cuvânt. "Vă este interzis să mergeţi în sudul (Libanului). Orice mişcare spre sud ar putea reprezenta o ameninţare pentru vieţile voastre", a avertizat IDF.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Inflaţia a scăzut în luna septembrie. Simțiți ieftinirile la buzunar?
Observator » Ştiri externe » Tancurile israeliene au forțat intrarea într-o bază ONU de menținere a păcii în Liban. 15 soldați au fost răniți