Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Testul făcut de Elon Musk în România pentru sateliții Starlink. Suntem singura țară din lume unde se face experimentul

Starlink, compania de sateliți a lui Elon Musk, desfășoară teste în România, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Scopul acestor teste este de a demonstra că o normă globală din anii '90, care limitează tehnic sateliții non-geostaționari de generație nouă, precum cei ai Starlink, poate fi relaxată fără a afecta funcționarea sateliților geostaționari clasici, potrivit Profit.ro.

de Redactia Observator

la 02.10.2024 , 08:52

Testul făcut de Elon Musk în România pentru sateliții Starlink. Suntem singura țară din lume unde se face experimentul Testul făcut de Elon Musk în România pentru sateliții Starlink. Suntem singura țară din lume unde se face experimentul - Shutterstock

Norma impune o limită asupra puterii pe care sateliții cu orbită joasă o pot emite către și de la echipamentele terestre, acest indicator fiind cunoscut sub denumirea de Densitate Echivalentă a Fluxului de Putere (EPFD), scrie Profit.ro.

Această limitare afectează viteza și zona de acoperire a serviciilor de internet prin satelit, precum Starlink. Scopul ei principal este de a proteja sateliții geostaționari de interferențe care le-ar putea compromite funcționarea. SpaceX susține de mult timp că limita EPFD este prea strictă și face eforturi pentru creșterea acesteia.

Începând cu luna iulie a acestui an, Starlink a lansat un "test EPFD" în România, cu sprijinul ANCOM, testul fiind prevăzut să dureze cel puțin șase luni. Pe parcursul acestei perioade, sub monitorizarea Autorității, Starlink a primit permisiunea de a depăși limita globală EPFD, respectând parametrii operaționali stabiliți cu ANCOM, pe o zonă limitată și doar în timpul testului.

Articolul continuă după reclamă

"Pariul" lui Elon Musk

Scopul studiului realizat pe baza acestui test este de a evalua dacă sateliții de nouă generație, precum cei ai Starlink, pot funcționa la niveluri EPFD mai ridicate, fără a afecta sateliții geostaționari clasici. ANCOM intenționează să prezinte rezultatele studiului în cadrul reuniunilor ITU, care dezbat această temă.

Musk preconizează că sateliții Starlink pot funcționa la niveluri de până la opt ori mai mari decât cele permise de limita EPFD a ITU, fără a compromite protecția sateliților geostaționari. Starlink a fost autorizat și este disponibil în România din martie 2022.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Ştiri externe » Testul făcut de Elon Musk în România pentru sateliții Starlink. Suntem singura țară din lume unde se face experimentul