Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Turcia: Discursul lui Netanyahu în Congresul SUA este o ruşine pentru umanitate

Înalţi responsabili ai guvernului turc au criticat dur joi Washingtonul pentru că i-a permis premierului israelian Benjamin Netanyahu să vorbească în faţa Congresului american, lucru descris de ministrul turc de interne drept o "ruşine pentru umanitate", relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 25.07.2024 , 15:06

Turcia: Discursul lui Netanyahu în Congresul SUA este o ruşine pentru umanitate
Turcia: Discursul lui Netanyahu în Congresul SUA este o ruşine pentru umanitate - Profimedia

"Grupul care a aplaudat în picioare un autor de masacre judecat în tribunale internaţionale, călcând în picioare toate drepturile omului, democraţia şi justiţia în numele umanităţii, a rămas înscris în memoria colectivă ca un complice al acestor masacre", a declarat preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei, Numan Kurtulmus.

Acestor critici li s-a alăturat şi vicepreşedintele turc Cevdet Yilmaz, care consideră invitarea lui Netanyahu în Congresul SUA de către Partidul Republican drept "preocupantă pentru viitorul valorilor umanitare, dreptul internaţional şi democraţie". "Istoria nu va uita niciodată opresiunea tiranilor şi pe aceia care aplaudă asupritorii care ucid copii. Ceea ce s-a întâmplat este o scenă ruşinoasă pentru umanitate", a spus pe reţelele de socializare ministrul turc de Interne, Ali Yerlikaya.

Ministrul turc al justiţiei, Yilmaz Tunc, a calificat de asemenea drept ruşinos discursul premierului israelian, pe care l-a acuzat că "a ucis peste 40.000 de civili nevinovaţi, inclusiv copii, femei, tineri şi bătrâni din 7 octombrie", data când gruparea palestiniană Hamas a lansat în sudul Israelului o incursiune armată soldată cu circa 1.200 de morţi şi care a declanşat represaliile armatei israeliene şi războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza.

Articolul continuă după reclamă

Oficialii turci au declarat că vor "continua să apere statul de drept, poporul palestinian oprimat şi ocupat, pledând pentru dreptate şi pace pentru toţi".

Pe acelaşi subiect

Benjamin Netanyahu în faţa unui Congres american divizat: Victoria Israelului va fi şi cea a SUA

Victoria Israelului va fi şi cea a Statelor Unite, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa unui Congres american divizat, cerând celor două ţări "să rămână unite" după mai bine de nouă luni de război în Fâşia Gaza. "Pentru ca forţele civilizaţiei să triumfe, America şi Israelul trebuie să rămână unite", a afirmat el în Camera Reprezentanţilor, în aplauzele puternice ale aleşilor republicani. "În Orientul Mijlociu, axa terorii Iranului provoacă Statele Unite, Israelul şi pe prietenii noştri arabi. Aceasta nu este o ciocnire de civilizaţii, ci o ciocnire între barbarie şi civilizaţie", a adăugat Netanyahu.

El a cerut Statelor Unite să elibereze un nou ajutor militar pentru Israel, a vorbit despre o Gaza demilitarizată şi "deradicalizată" după război şi s-a declarat "încrezător" în rezultatul negocierilor pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas. "Sunt convins că aceste eforturi pot fi încununate cu succes", a spus liderul israelian, salutând eforturile preşedintelui Biden "pentru eforturile sale neobosite" în favoarea ostaticilor.

"Nu ne protejăm doar pe noi înşine. Vă protejăm... Inamicii noştri sunt inamicii voştri, lupta noastră este lupta voastră, iar victoria noastră va fi victoria voastră", a subliniat responsabilul israelian. Este a patra oara - un record pentru un lider străin - când Netanyahu se adresează Congresului, o onoare rezervată în general liderilor într-o vizită de stat.

Premierul israelian se va întâlni joi cu preşedintele Biden pentru a discuta despre "situaţia din Gaza", "progresele realizate în vederea unei încetări a focului" şi "un acord privind eliberarea ostaticilor", potrivit Casei Albe. Kamala Harris, care nu a asistat la discursul său din cauza unei deplasări deja planificate, va discuta separat cu liderul israelian joi.

Netanyahu se va deplasa vineri la reşedinţa Mar-a-Lago din Florida, la invitaţia lui Donald Trump, cei doi lideri afirmând că se înţeleg foarte bine. Vizita premierului israelian, care a sosit luni la Washington, provoacă însă furori în plină efervescenţă politică în Statele Unite odată cu retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Turcia: Discursul lui Netanyahu în Congresul SUA este o ruşine pentru umanitate