Antena Meniu Search
x

Video Turcia promite să ratifice aderarea Suediei la NATO, a anunțat Jens Stoltenberg

Turcia promite să ratifice aderarea Suediei la NATO. Secretarul general al alianţei Jens Stoltenberg a anunţat ieri că ţara îşi va respecta angajamentul în conformitate cu acordul de la summitul de la Vilnius. Ankara a fost sub un val de presiuni din partea membrilor NATO pentru a aproba aderarea Suediei după mai bine de un an de întârzieri. În aceeaşi situaţie se află însă şi Ungaria. Doar acești doi aliați, din cei 31 de membri, nu au ratificat încă cererea de aderare a Suediei depusă în același timp cu cea a Finlandei. Finlanda a aderat oficial la Alianță la începutul lunii aprilie. 

de Redactia Observator

la 13.10.2023, 09:21

Vezi și

Ankara va sprijini intrarea Suediei în NATO dacă Uniunea Europeană redeschide negocierile pentru aderarea Turciei la UE, declarase în luna iulie preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. "Deschideţi mai întâi calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană şi apoi vom deschide calea pentru Suedia, la fel cum am deschis calea pentru Finlanda", a spus Erdogan în ajunul summitului anual al NATO de la Vilnius.

Turcia este ultima ţară din NATO, alături de Ungaria, care se opune aderării Suediei, în ciuda măsurilor luate de ţara scandinavă, inclusiv o reformă a Constituţiei sale şi adoptarea unei noi legi antiterorism.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda au prezentat o candidatură comună în vederea integrării în Alianţa Nord-Atlantică, abandonând deceniile de nealiniere militară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Turcia promite să ratifice aderarea Suediei la NATO, a anunțat Jens Stoltenberg