Antena Meniu Search
x

UE confirmă deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene confirmă vineri deschiderea - pe 25 iunie - a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republicii Moldova.

de Redactia Observator

la 21.06.2024 , 14:05

UE confirmă deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova
UE confirmă deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova - Shutterstock

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, a anunţat vineri preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Cele 27 de ţări ale UE confirmă deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova

Miniştrii de finanţe ai UE, reuniţi la Luxemburg, au adoptat oficial cadrul pentru negocierile de aderare cu aceste două ţări candidate, confirmând un acord de principiu aprobat de ambasadorii lor săptămâna trecută.

Articolul continuă după reclamă

Acest acord deschide calea pentru începerea oficială a negocierilor marţi, 25 iunie, la Luxemburg, a precizat aceeaşi sursă.

Pe acelaşi subiect

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.

La rândul său, Comisia Europeană a estimat pe 7 iunie că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

Executivul european îndemnase Kievul să ia măsuri pentru combaterea corupţiei şi a influenţei oligarhilor. De asemenea, Comisia ceruse o mai bună luare în considerare a minorităţilor, măsură solicitată cu insistenţă de Budapesta, din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic la câteva luni după începerea războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova.

Deschiderea negocierilor este un pas într-un proces de aderare lung şi anevoios. O posibilă intrare în UE a Ucrainei, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori şi o putere agricolă, ridică dificultăţi, începând cu finanţarea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » UE confirmă deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova