Antena Meniu Search
x

Curs valutar

UE investeşte 1,8 miliarde de euro în Republica Moldova. Ursula von der Leyen: Simt cum bate pulsul european aici

Sprijin-record pentru Republica Moldova. UE va investi în următorii trei ani 1,8 miliarde de euro în economia ţării. Banii vor fi folosiţi în infrastructură, energetică şi dezvoltarea afacerilor, obiective ce se înscriu în Planul de creştere economică a Republicii Moldova, a anunţat joi, la Chişinău, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de şefa statului Maia Sandu, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.10.2024 , 16:53

UE investeşte 1,8 miliarde de euro în Republica Moldova. Ursula von der Leyen: Simt cum bate pulsul european aici UE investeşte 1,8 miliarde de euro în Republica Moldova. Ursula von der Leyen: Simt cum bate pulsul european aici - Profimedia

Oficialul european a subliniat că investiţiile vor genera mai multe locuri de muncă, creştere economică, servicii publice mai bune, realizarea proiectelor, susţinerea companiilor moldoveneşti pe piaţă, consolidarea infrastructurii, implementarea reformelor, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi pregătirea sectorului energetic pentru tranziţia ecologică.

"Aveţi un plan economic foarte ambiţios şi Uniunea Europeană vă va sprijini. Credem că putem să vă ajutăm să dublaţi dimensiunea economică timp de 10 ani, ceea ce va reprezenta mai multe locuri de muncă şi o calitate mai bună a vieţii. Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia Republicii Moldova în următorii trei ani. Avem mai multe proiecte în aşteptare, vom renova şcoli, vom construi spitale, vom investi în conexiunile cu vecinii, vom oferi suport pentru construcţia reţelei energetice, care vă va conecta la reţeaua europeană', a spus Ursula von der Leyen.

UE investeşte 1,8 miliarde de euro în economia R. Moldova

Articolul continuă după reclamă

Ea a remarcat realizările şi eforturile Republicii Moldova în ceea ce priveşte parcursul european. "Este întotdeauna o mare plăcere să mă aflu aici la Chişinău, alături de dumneavoastră. Îmi place să vin aici. Eu simt cum bate aici pulsul european. Dumneavoastră aţi demonstrat cât de angajată sunteţi în parcursul european al ţării. Foarte curând, cetăţenii se vor întâlni la secţiile de votare pentru a decide viitorul Republicii Moldova şi a Constituţiei. Eu încurajez persoanele să facă uz de acest vot şi să-şi exprime libera alegere. Moldovenii sunt cei care decid ce fac cu ţara lor, nimeni nu poate interveni în această alegere. În calitate de preşedintă a Comisiei Europene, cred că locul dumneavoastră se află în UE. Aţi obţinut deja statutul de ţară candidată. În anul 2022 aţi înregistrat un progres remarcabil. Aţi reuşit să iniţiaţi reforme importante în domeniul justiţiei, aţi intensificat lupta împotriva corupţiei şi aţi muncit asiduu pentru a elimina oligarhii din economie şi societate. Toate acestea demonstrează ataşamentul vostru faţă de valorile noastre comune - respect pentru democraţie şi statul de drept, supremaţia legii. Cred că Moldova va rămâne la fel de puternică şi rezilientă. Uniunea Europeană rămâne alături de societatea moldovenească. Dragă Maia Sandu, pentru Moldova, rămânem alături de voi', a spus Ursula von der Leyen.

Pe acelaşi subiect

La rândul său, preşedinta Maia Sandu a mulţumit pentru ajutorul acordat şi a subliniat că acest suport va contribui la creşterea unei o economii puternice, care să ofere locuri de muncă bine plătite.

"Este un ajutor consistent şi simbolic denumit - Planul de creştere economică pentru Republica Moldova. Acesta este nu doar un program de investiţii, dar şi un simbol al încrederii Uniunii Europene în potenţialul nostru de transformare şi de dezvoltare. Acest plan de creştere ne va ajuta să construim o economie puternică care să ofere locuri de muncă bine plătite acasă, care să ne permită să ne dezvoltăm localităţile şi ţara. Sunt sigură că împreună cu dumneavoastră vom avea şi mai multe realizări, avansând pe calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Noi aici, în Moldova avem un proverb care spune că 'omul sfinţeşte locul' şi Uniunea Europeană ne oferă tot sprijinul ca noi să reuşim. Este misiunea noastră să facem transformările necesare ca să construim Uniunea Europeană aici acasă', a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, preşedinta Maia Sandu a subliniat că vizita de astăzi, efectuată la doar câteva luni după ce Ursula von der Leyen a preluat cel de-al doilea mandat la conducerea Comisiei, este un mesaj clar că "suntem puternici susţinuţi de prietenii noştri din UE".

"Uniunea Europeană ne-a fost alături în toate etapele importante, de la obţinerea statutului de candidat până la lansarea oficială a negocierilor de aderare. Astăzi, preşedinta Von der Leyen a reconfirmat acest sprijin. Planul de Creştere Economică este un adevărat Plan Marshall pentru Moldova - oferă exact acest impuls şi ne apropie de obiectivul nostru de a pregăti ţara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Vizita dumneavoastră are loc într-un moment crucial pentru ţara noastră', a mai declarat Maia Sandu.

Ea a subliniat că UE nu este doar un partener economic important pentru Republica Moldova, ci şi o adevărată familie a păcii şi securităţii. "Noi lucrăm neobosit pentru a face parte din această familie. Vreau să vă mulţumesc, doamnă preşedintă, pentru rolul dumneavoastră personal. Sprijinul Uniunii Europene în aceşti ani, deloc uşori, a demonstrat şi continuă să demonstreze că solidaritatea este fundamentul pe care s-a construit şi funcţionează Uniunea Europeană. Cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnia limba vorbită sau viziunea politică, îţi doresc o viaţă în siguranţă într-un stat paşnic şi liber, tocmai de aceea vrem să fim parte a UE, care reprezintă în primul rând o familie a păcii şi unităţii, unde ţările membre sunt tratate cu respect', a declarat Maia Sandu.

Ursula von der Leyen efectuează joi o vizită la Chişinău. Aceasta este prima vizită a oficialului european în Republica Moldova, după realegerea sa, în iulie 2024, în funcţia de preşedintă a Comisiei Europene, pentru un mandat de cinci ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?
Observator » Ştiri externe » UE investeşte 1,8 miliarde de euro în Republica Moldova. Ursula von der Leyen: Simt cum bate pulsul european aici