Antena Meniu Search
x

Un avion Boeing 737, implicat într-un incident serios. O eroare de software a modificat greutatea femeilor aflate la bord

O eroare de software a dus la un incident grav în timpul unui zbor al companiei britanice Tui, relatează The Guardian. O aeronavă care zbura de la Birmingham la Mallorca a decolat cu mai puțină forță, deoarece pilotul a crezut că este mai ușoară de 1.200 kg.

de Redactia Observator

la 10.04.2021, 10:53

O aeronavă Boeing 737, implicată într-un incidente serios. O eroare de software a modificat greutatea femeilor aflate la bord
O aeronavă Boeing 737 MAX a companiei Tui - Profimedia
  • Incident aviatic ”grav” la compania Tui, după ce toate pasagerele de sex feminin cu titlul de ”miss” de la bord, au primit greutatea medie a unui copil.
  • 38 de femei adulte au fost considerate „copii” de către sistemul informatic.
  • Tui spune că eroarea de software care a afectat zborurile a fost corectată.

O simplă eroare a sistemului de IT, cauzată de o diferență de scriere, a dus la un „incident grav” care s-a petrecut anul trecut, dar abia acum a fost făcut public.  Toate pasagerele de sex feminin al căror titlu era „Miss” au fost considerate și clasificate drept copii - nu adulți - după un upgrade de software, se arată într-un raport, citat de presa britanică.  Asta însemna că greutatea lor medie utilizată pentru calculele la decolare a fost mai mică decât ar fi trebuit.

Diferența de greutate ar fi putut avea un impact asupra forței de decolare, dar raportul a spus că zborul nu a fost compromis, potrivit BBC. Documentele de pregătire a decolării, așa numita foaie de zbor, i-au indicat pilotului că avionul său, un Boeing 737,  era cu 1.244 kg mai ușor decât în realitate. Asta după ce greutatea medie a unei femei aflată la bord a fost stabilită greșit la 35 de kg, greutatea standard pentru un copil.

Încurcătură între ”Miss” și ”Ms” la un upgrade de software

Oficialii din domeniul securității au declarat că problema este că software-ul a fost programat într-o țară străină unde titlul de „Miss” este folosit pentru a se referi la copii, iar „Ms” este folosit pentru femeile adulte. O actualizare a sistemului de rezervare al companiei aeriene în timp ce avioanele au fost blocate mai multe luni la sol din cauza pandemiei de coronavirus a condus la această eroare. 

Practic din cei 187 de pasageri de la bord, 38 au primit „greutatea standard” a unui copil de 35 kg, și nu cea de 69 kg cât este în cazul femeilor. Aceste date colectate de un software sunt utilizate pentru a informa piloții despre greutatea totală a avionului, cum este echilibrată aeronava și alte informații importante pentru un zbor sigur potrivit reglementărilor în domeniu. 

Aceeași eroare a făcut ca alte două zboruri Tui să decoleze din Marea Britanie pe baza unor informații greșite. Operatorul a introdus o verificare manuală pentru a se asigura că femeile primesc titlul de ”Ms” pe documentele de zbor. Problema fusese identificată pentru prima dată pe 10 iulie 2020, dar nu au mai fost corectate informațiile de greutate pentru zborurile din 21 iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Un avion Boeing 737, implicat într-un incident serios. O eroare de software a modificat greutatea femeilor aflate la bord