Antena Meniu Search
x

Un rus a cumpărat un certificat de deces de frica războiului. Nu a vrut să se întoarcă pe front, dar va sta la închisoare

Un rus mobilizat să lupte în Ucraina a cumpărat un certificat de deces fals ca să nu fie nevoit să se întoarcă din nou pe front. Bărbatul a fost prins și condamnat la cinci ani de închisoare pentru dezertare, relatează vineri EFE, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.11.2023, 17:51

Un rus a cumpărat un certificat de deces de frica războiului. Nu a vrut să se întoarcă pe front, dar va sta la închisoare
Un rus a cumpărat un certificat de deces de frica războiului. Nu a vrut să se întoarcă pe front, dar va sta la închisoare - Profimedia

Bărbatul, originar din republica siberiană Buriatia, s-a întors de pe front în urmă cu un an, iar în timpul concediului său a decis să nu se mai întoarcă în Ucraina, a relatat vineri portalul Sibiri.Realii, proiect media al Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Când responsabili ai comisariatului local au venit la el acasă, fiul său le-a dat oficialilor certificatul de deces, care s-a dovedit ulterior a fi fals. Poliţia militară l-a arestat în luna mai pe falsul decedat, care a declarat că soţia sa a ameninţat că se sinucide dacă se întoarce pe front. El a explicat că a fost mobilizat la două luni după moartea fiului său cel mare într-un accident de maşină, ceea ce şi-a pus amprenta asupra stării emoţionale a familiei.

A cumpărat un certificat de deces fals pentru a nu fi nevoit să se întoarcă pe front

Mii de locuitori din Buriatia au fost mobilizaţi încă din primele zile ale aşa-numitei "operaţiuni militare speciale" declanşate de Kremlin în Ucraina la 24 februarie 2022. Conform portalului independent rus Mediazona, instanţele din Rusia au examinat peste 3.000 de cazuri de militari sau soldaţi mobilizaţi care au părăsit unităţile militare.

În septembrie, sistemul judiciar rus a înăsprit pedepsele pentru dezertare şi insubordonare, infracţiuni care pot fi sancţionate cu până la 15 ani de închisoare. În septembrie anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti, dar de fapt mobilizarea nu a fost niciodată suspendată.

Chiar dacă peste 400.000 de bărbaţi au semnat contracte cu armata rusă în ultimele luni, autorităţile ruse au declarat că cei mobilizaţi nu se vor întoarce de pe front până la încetarea ostilităţilor. Aceasta a provocat proteste din partea mai multor grupuri de soţii şi mame, deşi autorităţile le-au interzis să demonstreze public, situaţie care dă dureri de cap Kremlinului înainte de alegerile prezidenţiale din anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Un rus a cumpărat un certificat de deces de frica războiului. Nu a vrut să se întoarcă pe front, dar va sta la închisoare