Antena Meniu Search
x

Foto Un satelit de mărimea unui autobuz se îndreaptă spre Pământ şi se va prăbuşi miercuri, după 30 de ani de la lansare

Un satelit scăpat de sub control se îndreaptă spre Pământ și va intra în atmosferă miercuri. Specialiștii cred că riscurile privind producerea unui incident grav sunt mici.

de Redactia Observator

la 20.02.2024, 13:35

Un satelit de mărimea unui autobuz se îndreapta spre pământ şi se va prăbuşi miercuri, după 30 de ani de la lansare
Un satelit de mărimea unui autobuz se îndreapta spre pământ şi se va prăbuşi miercuri, după 30 de ani de la lansare - HEO via ESA

Un satelit scăpat de sub control, de dimensiunea unui autobuz, este de așteptat să treacă prin atmosfera Pământului miercuri dimineață, după ce a petrecut aproape trei decenii în spațiu observând planeta. Satelitul nefuncţional ERS-2 de 5.550 de lire sterline al Agenției Spațiale Europene este așteptat să se rupă în bucăți și să se dezintegreze la sosire, în jurul orei 11 a.m. EST miercuri dimineață, relatează NY Post.

Bucăţile vor arde în atmosferă

În acest moment, specialiștii nu pot stabili cu exactitate locul și momentul reintrării în atmosfera Pământului. Este posibil ca unele bucăți să nu ardă și să cadă pe Pământ, au precizat experții.

Orice fragmente rămase erau de așteptat să cadă în ocean, potrivit ESA. „Riscurile asociate cu reintrarile prin satelit sunt foarte scăzute”, au spus oficialii.

Satelitul a colectat informaţii despre oceane, continente și calote glaciare și a monitorizat dezastrele naturale în părți îndepărtate ale planetei, au spus oficialii. Cu toate acestea, misiunea sa s-a încheiat în 2011 și a fost scoasă treptat de pe orbită în ultimii 13 ani, în pregătirea pentru întoarcerea sa pe Pământ. Imaginile satelitului care se îndreaptă spre planetă au fost capturate de HEO Robotics săptămâna trecută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 34 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Un satelit de mărimea unui autobuz se îndreaptă spre Pământ şi se va prăbuşi miercuri, după 30 de ani de la lansare