Articol susținut de #MediciBuni – Dr. Florin Rusu, MedLife: "Copiii se tem să fie singuri în sala de operații, dar o bună comunicare reușește să le atenueze stresul"
Anestezia generală este administrată de obicei înaintea și în timpul efectuării unei intervenții chirurgicale și împiedică creierul să proceseze durerea și să își amintească ce s-a întâmplat în timpul operației. Asigură confortul și siguranta pacientului, dar și confortul chirurgului. În cazul copiilor, medicul anestezist trebuie să aibă abilitatea de a comunica eficient atât cu micii pacienți, cât și cu părinții acestora. Dr. Florin Rusu, medic primar anestezist în cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife, este unul dintre medicii buni care fac această meserie din pasiune și cu multă empatie, respectiv dăruire, fiindcă în copilărie a fost salvat, la rândul său, de un tânăr chirurg.
- O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
Dr. Florin Rusu își aduce deseori aminte de o întâmplare din copilărie care l-a marcat pe viață și l-a orientat spre profesia de medic: „La vârsta de 3 ani am fost diagnosticat, cu multă dificultate, de personalitățile medicale ale acelei perioade cu peritonită apendiculară și numeroase alte complicații; intervenția chirurgicală în urgență efectuată de un tânăr chirurg a fost salvatoare, motiv pentru care părinții mei m-au îndrumat către această carieră”, a explicat medicul anestezist care a fost atras de această specialitate încă din anul I de facultate, când a făcut practică în secția ATI (anestezie-terapie intensivă) a Spitalului de Urgență Floreasca.
„Activitatea medicilor din acea secție și-a pus amprenta asupra alegerilor mele ulterioare, cea mai importantă fiind specialitatea către care m-am îndreptat. În acea perioadă am cunoscut medici care aveau să devină mari personalități ale medicinei românești, cum ar fi prof. Zorel Filipescu și prof. Dan Tulbure, care mi-au fost modele de urmat”, a povestit dr. Florin Rusu. Medicul și-a luat în serios profesia, perfecționându-se de-a lungul timpului și încercând să-și depășească mentorii.
„În ATI au apărut tehnologii noi în domeniul epurării extracorporeale cu aplicabilitate în sepsisul sever, noi tipuri de aparate de anestezie și ventilație mecanică, noi clase de medicamente (antibiotice, antitrombotice etc.), tehnici de anestezie noi, cu aplcabilitate in toate domeniile chirurgicale. Se face transplant de organe, dar și chirurgie cardiacă și a vaselor mari la pacientul pediatric și multe altele. Cu alte cuvinte, dezvoltarea tehnologiei și a tehnicilor operatorii a dus, implicit, la îmbunătățirea tehnicilor anestezice, cât și a celor de terapie intensivă”, a explicat medicul.
Secția de anestezie si terapie intensivă (ATI) a Spitalului de Pediatrie MedLife, unde își desfășoară activitatea medicul, are dotări complete, în conformitate cu standardele europene și asigură toată gama de anestezii pentru confortul micilor pacienți. Anestezistul are grijă de copil atât înainte, în timpul, cât și după operație.
Medicul anestezist este responsabil de administrarea anesteziei generale și are grijă de copil înainte, în timpul și după operație. El este specialistul care stă alături de copil pe toată durata anesteziei și care încearcă să facă în așa fel încât despărțirea copilului de părinți să nu fie traumatizantă. „Părinții sunt stresați de efectele anesteziei și de modul de administrare; copiii se tem de a fi singuri în sala de operații. Frica de anestezie este experimentată de toți pacienții indiferent de vârstă, dar sub forme diferite, însă o bună comunicare reușește să atenueze stresul”, a subliniat dr. Florin Rusu. În opinia sa, un medic bun pentru copii este acela care are abilitatea de a comunica verbal și emoțional cu copii de diverse vârste, dar și cu aparținătorii lor, abilitatea de a le inspira încredere și de a combate sentimentul de frică pentru ceea ce urmează.
Un copil nu este un adult în miniatură!
Medicul anestezist monitorizează funcțiile vitale ale copilului, decide medicația anestezică și îl urmărește pe micul pacient și după ce se trezește din anestezie.
„Pornind de la principiul că un copil nu este un adult în miniatură, un bun anestezist care lucrează în acest domeniu trebuie să cunoască particularitățile anatomice și fiziologice, dar și farmacodinamia, respectiv farmacokinetica aplicabile la copil. Deși sunt comparabile cu cele ale adultului, tehnicile din anestezie și terapie intensivă pediatrică au o specificitate anume, iar abilitățile necesare se dobândesc în mulți ani de practică”, a explicat dr. Florin Rusu. Anestezia pediatrica este considerată o supraspecializare în domeniul ATI în multe țări din Europa și Statele Unite.
Dr. Florin Rusu se preocupă ca tratamentul și îngrijirea pacienților mici să fie de cea mai bună calitate, să le asigure confortul emoțional și să aplice cele mai moderne tehnici anestezice și de terapie intensivă pentru a minimiza riscurile. Pentru toate acestea, medicul își pune la bătaie toate abilitățile și cunoștințele dobândite în domeniu în ani buni de practică medicală.
Această specialitate presupune mult stres și sânge rece, motiv pentru care medicul își impune să-și păstreze mereu calmul pentru a putea gestiona situațiile dificile. „În această specialitate niciodată nu poate să existe un echilibru între viața profesională și cea personală, balanța înclinându-se în avantajul celei profesionale, dar când găsesc puțin timp liber încerc să nu-mi neglijez pasiunile: călătoriile; mașinile; îngrijirea plantelor”, a mărturisit dr. Florin Rusu.
Generos din fire, medicul dă mai departe ce a învățat, astfel încât numărul medicilor buni să crească și să se răspândească peste tot în țară, fiindcă sunt mulți copii care au nevoie de ei. „Viața m-a învățat să fiu corect, dedicat studiului, altruist și să împărtășesc colegilor tineri, medici rezidenți, toată experiența mea”, a spus dr. Florin Rusu.
Surse:
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰