Antena Meniu Search
x

Video Imagini spectaculoase cu erupţia vulcanului Nyiragongo, în Congo. Autorităţile au evacuat localităţile vecine

Unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume a erupt sâmbătă seara în Republica Democrată Congo. Cuprinşi de panică, mii de oameni şi-au părăsit casele în grabă, înainte de răsăritul soarelui şi s-au refugiat spre graniţa cu ţara vecină, Rwanda.

de Mihaela Uretu

la 24.05.2021, 18:24

Vezi și
  • Imagini şi informaţii trimise pe Fii Observator

Oraşul Goma a fost acoperit cu lavă, dar a scăpat de o distrugere în masă, aşa cum s-a întâmplat la ultima erupţie. Sâmbătă noapte autoritățile au lansat o evacuare în masă în orașul cu 2 milioane de locuitori, aflat la 10 kilometri de vulcan.

Cel puţin 15 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza acestei erupţii vulcanice, iar peste 170 de copii sunt încă daţi dispăruţi.

Potrivit unui român stabilit în Congo, situaţia este acum stabilă

Emil - român stabilit în Congo: Situaţia este stabilă, calmă si oarecum a revenit la normal. Autorităţiile împreuna cu UN asigură ca liniştea şi siguranţa publică să nu fie afectată, se caută dacă mai sunt victime umane. Şi s-a încercat distibuirea limitată de strictă necesitate. Aeroportul Goma este închis. Pentru moment, toate zborurile au fost redirecţionate către Kisangani. Vulcanul Nyiragongo (așa cum a afirmat guvernatorul) continuă să erupă. Lava vulcanului s-a oprit la Buhene (TerrNyirago). Orașul Goma nu a fost afectat, Cimitirele Makao și aeroportul Goma sunt intacte. Peste 5000 de persoane se află în Rwanda. Peste 17.000 de oameni mers in localitatea Sake.

Pe acelaşi subiect

Autorităţile au declarat că cel puţin cinci oameni au murit într-un accident de camion, în timp ce încercau să evacueze oraşul Goma. 

Emil - român stabilit în Congo: 5 persoane și-au pierdut viața în Rwasama (Ndosho) din cauza accidentului vehiculului Fuso.

Nu au lipsit nici incidentele. Mai multe case şi magazine au fost vandalizate.

Emil - român stabilit în Congo: Au fost câteva furturi din magazine, case. Nu au fost raportate mari probleme de securitate până în acest moment. 

Însă oamenii sunt nemulţumiţi de felul în care au acţionat autorităţile. 

Emil - român stabilit în Congo: Oamenii sunt frustraţi că unii se folosesc de această tragedie ca să tergiverseze anumite lucruri. Oamenii sunt frustraţi că au pierdut totul. Sunt săraci lipiţi pământului în ciuda faptului că suntem în cea mai bogată ţară în resurse minerale, mai bogată valoric decât Elveţia. Dacă în următoarele zile nu se reacţionează corespunzător, grupările rebele ar  putea să profite de situaţie şi să alimentez rebeliunea. 

Din imaginile trimise pe Fii Observator, se vede cum oamenii aleargă îngroziţi  pe străzile oraşului Goma. 

Muntele Nyiragongo este unul dintre vulcanii cei mai activi ai lumii. Se presupune că activitatea vulcanului nu a fost monitorizată în mod corespunzător de către Observatorul Vulcanului Goma, deoarece Banca Mondială a redus finanțarea din cauza unor acuzaţii de corupție.

Ultima erupţie a acestui vulcan a fost în anul 2002. Atunci, peste 100.000 de oameni au ramas fără adăpost. Însă cea mai devastatoare erupție a vulcanului a avut loc în 1977, când au murit peste 600 de oameni.

Recent, un vulcan a erupt şi în Islanda. Însă, din fericire, nu au fost motive de îngrijorare pentru locuitori. Din contră, mii de islandezi au vizitat la sfârşitul lunii martie muntele Fagradalsfjall, care se află la 40 de kilometri de capitala Reykjavik. 

- material realizat cu informaţii primite pe Fii Observator -

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Fii Observator » Imagini spectaculoase cu erupţia vulcanului Nyiragongo, în Congo. Autorităţile au evacuat localităţile vecine