Antena Meniu Search
x

Video Aproape 3.000 de oameni au fost evacuaţi după erupţia unui vulcan din Congo: „Toată lumea se teme; oamenii fug. Nu știm ce să facem” - GALERIE FOTO

Guvernul Republicii Democratice Congo a ordonat evacuarea oraşului Goma, cu aproape două milioane de locuitori, după erupţia unui vulcan din imediata sa apropiere. Mii de oameni au părăsit deja oraşul fără să aştepte instrucţiuni, de îndată ce au văzut că vulcanul Nyiragongo a redevenit activ. Erupţia precedentă, din 2002, a făcut 250 de victime şi a lăsat peste o sută de mii de persoane fără adăpost. Acum, şuvoaiele de lavă s-au îndreptat mai întâi spre ţara vecină, Rwanda, dar apoi şi-au schimbat direcţia şi au înaintat chiar spre centrul oraşului Goma.  

de Redactia Observator

la 23.05.2021, 22:38

Vezi și

Guvernul din Republica Democrată Congo a lansat un plan de evacuare pentru orașul estic Goma după erupția vulcanului. Şuvoaiele de lavă au izbucnit din Muntele Nyiragongo în timpul nopții, formând un nor gros portocaliu deasupra oraşului Goma.

Mii de localnici şi-au părăsit casele

Autoritățile ruandeze au declarat că aproximativ 3.000 de persoane au fost evauate oficial. Presa de stat a țării a anunţat că oamenii vor fi găzduiţi în școli și lăcașuri de cult. 

"Suntem deja într-o psihoză totală", a declarat rezidentul Zacharie Paluku. „Toată lumea se teme; oamenii fug. Nu știm ce să facem.”

"Se simte un miros de sulf. În depărtare puteți vedea flăcări uriașe care ies din munte", a povestit şi rezidenta Carine Mbala.

Un oficial din Parcul Național Virunga, unde se află vulcanul, a făcut ulterior declaraţii de presă menţionând că erupția a fost similară cu cea din 2002 și că toți cei din apropierea aeroportului ar trebui să fie evacuaţi „fără întârziere”.

Guvernul discută „măsuri urgente” după ce premierul a convocat o reuniune de urgență în capitala Kinshasa, potrivit BBC. Oamenii au fost sfătuiți să stea liniștiți, dar unii s-au plâns de lipsa informațiilor din partea autorităților pe fondul conturilor conflictuale care circulă pe rețelele de socializare.

Vulcanul, situat la 10 km (6 mile) de Goma, a izbucnit ultima dată în 2002, ucigând 250 de persoane și lăsând alte 120.000 de persoane fără adăpost.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Aproape 3.000 de oameni au fost evacuaţi după erupţia unui vulcan din Congo: „Toată lumea se teme; oamenii fug. Nu știm ce să facem” - GALERIE FOTO