Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cel puțin 15 oameni uciși de lavă după erupția vulcanului Nyiragongo, în Congo. Temeri privind 170 de copii dispăruți, anunță UNICEF

Cel puțin 15 oameni au fost uciși de lavă după erupția vulcanului Nyiragongo, în estul Republicii Democrate Congo. Potrivit The Guardian, mai mult de 500 de case au fost distruse în cursul ultimelor ore, iar numărul persoanelor evacuate se ridică la ordinul zecilor de mii.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 24.05.2021, 08:11

Erupția Vulcanului Nyiragongo de sâmbătă a dus la evacuarea a 5.000 de persoane din orașul Goma în țara vecină Rwanda, în timp ce alți 25.000 de suflete și-au găsit refugiul în nord-vestul țării, în localitatea Sake, a anunțat UNICEF (n.r. Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite). Mai mult, oficialii agenției ONU se tem că 170 de copii sunt dispăruți în haosul creat de după erupția vulcanului, fiind depuse eforturi pentru organizarea unor centre de tranzit pentru ajutorarea minorilor afectați de dezastrul natural.

Zone întregi au fost mistuite de lava încinsă, în Congo

La ultima erupție a vulcanului au murit sute de oameni, iar peste 100.000 de mii au rămas fără locuințe, o amintire sumbră pentru localnici. Aline Bichikwebo și copilul ei au fost printre cei care au supraviețuit tragediei de sâmbătă seara, însă părinții ei nu au reușit să scape de lava încinsă. Femeia povestește că a încercat să își salveze tatăl, dar nu a avut destulă putere pentru a-l duce într-un loc sigur. "Cer ajutor pentru că nu mai avem nimic. Nu avem nici măcar o oală. Suntem orfani și nu avem nimic", a mărturisit ea.

The Guardian scrie că fumul este în continuare gros în zonă, iar autoritățile încă încearcă să întocmească un bilanț al victimelor și al pierderilor materiale. "Oamenii se panichează și sunt flămânzi. Nici măcar nu știu unde vor sta la noapte", a povestit Alumba Sutoye, un localnic. Localnicii se plâng că nu au fost avertizați înaintea erupției. "Am văzut un cartier întreg care a dispărut. Toate casele au ars", a spus Bahala Shamavu. Situația este cu atât mai rea cu cât estul Republicii Democrate Congo este sub controlul diferitelor grupări armate ce se luptă pentru resursele minerale din zonă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Cel puțin 15 oameni uciși de lavă după erupția vulcanului Nyiragongo, în Congo. Temeri privind 170 de copii dispăruți, anunță UNICEF