Antena Meniu Search
x

Video În ce condiţii putea ateriza, de fapt, elicopterul de la benzinăria din Curtea de Argeş. Autorităţile încearcă să dea de pilot ca să afle ce plan de zbor avea

Pilotul care a aterizat la o benzinărie din Curtea de Argeş ca să-şi alimenteze elicopterul este căutat de Autoritatea Aeronautică Civilă. Trebuie să explice de ce a adus aparatul la sol într-o zonă populată, lucru permis doar în caz de urgenţe. Bărbatul, care ar fi un cetăţean german, riscă să rămână fără licenţa de zbor. 

de Redactia Observator

la 05.04.2024, 13:17

Apariţia elicopterului în benzinăria de la marginea oraşului Curtea de Argeş a făcut senzaţie. Martorii au filmat cum aeronava este împinsă la pompa de alimentare pe roţi detaşabile. Aparatul Robinson 44 funcţionează cu benzină cu cifră octanică 98.

După ce a făcut plinul, pilotul şi-a luat zborul. Elicopterul nu părea să aibă altă problemă. Imaginile au devenit virale şi au ajuns şi la Autoritatea Aeronautică Civilă, care a deschis o anchetă. 

Sorin Stoicescu, expert în aviaţie: Se porneşte de la premisa că în momentul în care a luat decizia ca să plece pe traiect, elicopterul a fost alimentat pentru distanţa de parcurs respectivă.

Potrivit legii, un elicopter poate ateriza într-o zonă neamenajată doar în cazul unor defecţiuni

Pe acelaşi subiect

Dacă un pilot este nevoit să facă o aterizare neprevăzută, trebuie să se orienteze, pe cât posibil, către o zonă nepopulată. Ar putea alege, de exemplu, un câmp în afara oraşului. În varianta în care este obligat, totuşi, să pună elicopterul la sol într-o localitate, persoana de la manşă trebuie să anunţe prin radio un controlor de trafic aerian. Şi să precizeze locul şi ora aterizării. Aceste informaţii sunt trimise mai departe către autorităţile locale, care trimit poliţiştii la faţa locului pentru a evacua persoanele din zonă şi a forma un perimetru de securitate.

Primarul din Curtea de Argeş spune că nu a primit nicio notificare. Potrivit martorilor, elicopterul era înmatriculat în SUA, iar cel de la manşă vorbea germana. Acum, Autoritatea Aeronautică Civilă încearcă să dea de pilot şi să afle ce plan de zbor a avut.

Sorin Stoicescu, expert în aviaţie: În acest caz trebuie să îl cheme, să discute, să dea un raport şi să vadă dacă ia măsuri cu privire la suspendarea licenţei de zbor.

Elicopterele de tip Robinson 44 sunt cele bine vândute aeronave civile din lume. Au patru locuri, o autonomie de 560 de kilometri şi o greutate mai mică de o tonă, atunci când nu sunt încărcate. Un aparat de zbor nou costă aproximativ 500.000 de dolari.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Fii Observator » În ce condiţii putea ateriza, de fapt, elicopterul de la benzinăria din Curtea de Argeş. Autorităţile încearcă să dea de pilot ca să afle ce plan de zbor avea