Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Podul "închis" din România pe care sute de oameni, între care copii, își riscă viața zilnic: "Dacă nu eşti atent aici, te-ai dus!"

Oficial închis, un pod peste râul Mureş, în ultimul hal de degradare, e traversat zilnic de sute de oameni. Inclusiv mulţi copii, elevi la şcolile din apropiere. Podul, sau ce a mai rămas din el, are acum găuri uriașe. Prin ele vezi armătura sau chiar direct râul. Am primit imagini pe Fii Observator şi am mers şi noi acolo. Doar o minune a făcut ca, până acum, să nu se fi întâmplat o tragedie. 

de Alex Prunean

la 10.10.2022 , 19:21

"Dacă nu eşti atent aici, te-ai dus! Pur şi simplu pici jos". Podul e din 1846, iar în ultimii 20 de ani a fost închis. Pe hârtie, cel puţin. Fără să fi fost reabilitat până acum, construcţia s-a degradat în fiecare zi. Iar dacă structura nu mai suportă traficul rutier, pe oameni nu-i împiedică nimeni să traverseze. Nici măcar gardurile metalice montate la fiecare capăt. 

Iulia Pop, reporter Observator: Trecerea interzisă, pericol de accidentare, vă mulţumim pentru înţelegere. Podul de la Lipova ne dă fiori de îndată ce călcăm pe el. Cei 144 de metri îi parcurgem mai mult cu ochii în pamant. Şi noi, şi toţi cei care îl traversează. O dată de uimire, că nu am mai văzut aşa ceva şi a două oară, ca să nu ne accidentăm. Strucura metalica este mâncată de rugină , în unele locuri chiar total, îndoita, iar gropile precum asta, în care se vede armătura, nu mai sperie pe nimeni.

Oamenii îşi riscă viaţa pe podul de la Lipova ca să-şi scurteze drumul cu doi kilometri

Vezi și

Inclusiv copiii îl traversează, ca să ajungă la cele două şcoli din Lipova. Prin 2019 se făceau planuri mari. Cu bani prin PNDL, podul trebuia să primească o faţă nouă. Ba chiar ar fi urmat să apară bănci şi flori. Iar lucrările ar fi trebuit să fie gata, coincidenţă sau nu, chiar înainte de alegerile locale. Doar că planul de acasă nu prea s-a potrivit cu cel de pe pod. Inspectoratul de Stat în Construcţii a oprit avântul autorităţilor, când a descoperit probleme grave la structura de rezistenţă a podului.

Pe acelaşi subiect

Florin Pera, primarul oraşului Lipova: S-a efectuat o expertiză tehnică, s-a recurs la o reproiectare. Constructorul a confecționat inclusiv din plasă metalică niște garduri care au fost ulterior îndepărtate tot de cetățeni.

Primarul din Lipova spune că-i înțelege pe localnici, dar nu ar merge pe pod

Fără altă soluţie la îndemână, oamenii continuă să traverseze construcţia şubredă. 

Florin Pera, primarul oraşului Lipova: Eu îi înţeleg, chiar nici mie nu mi-ar plăcea să fac un ocol, dar pentru a evita accidentele şi pentru a fi chiar ei in siguranță, eu nu aş trece pe acolo.

Potrivit primarului din Lipova, podul are din nou bani de reabilitare. Costurile au crescut, însă, de la 3 la peste 13 milioane de lei. Acum, e în pregătiri o nouă licitaţie, dar când vor începe şi când vor fi gata lucrările nu a ştiut să ne spună.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Fii Observator » Podul "închis" din România pe care sute de oameni, între care copii, își riscă viața zilnic: "Dacă nu eşti atent aici, te-ai dus!"