Video Podul din România care se termină în câmpul de porumb. O comună a asfaltat drumul, cealaltă l-a lăsat din pământ şi cu gropi
Situaţie tragi-comică în judeţul Cluj. Un pod peste râul Someş, care leagă două comune, se termină într-un câmp cu porumb. Localitatea Vad şi-a asfaltat drumul de acces. Cealaltă, în schimb, l-a lăsat din pământ şi plin de gropi. Explicaţia e simplă - în timp ce unii săteni ar scurta cu o oră calea până la drumul european, ceilalţi ar ajunge mai uşor doar la terenurile agricole.
În imagini se vede cum arată primul pod ridicat de la 0, în judeţul Cluj, după Revoluţie. O construcţie care într-o parte are asfalt proaspăt turnat, iar în cealaltă, un drum de ţară cu pământ, străjuit de lanuri de porumb. "Deşi are doar o bandă de circulaţie, folosită alternativ, podul lung de 120 metri şi lat de 7 metri a fost construit în aşa fel încât să respecte toate normele europene. Numai că toate aceste norme europene se termină fix în acest loc, la intrarea în comuna Câţcău. De aici, şoferii mai au de condus aproximativ 1 km pe un drum de pământ, plin de gropi", spune Alex Prunean, reporter Observator.
Podul modern se termină în câmp. Oamenii merg printre gropi până acasă
Podul a fost construit de autorităţile din comuna Vad, aflată pe malul stâng al râului Someş, pentru a scurta cu mai bine de 30 de kilometri distanţa până la drumul european care duce spre nordul ţării. Cum localitatea Câţcău are deja ieşire la această şosea, autorităţile de acolo n-au avut niciun interes să pună umărul la ridicarea infrastructurii care-i ajută pe vecinii lor.
Primarul din Câţcău spune că nici măcar nu a demarat licitaţia pentru asfaltări pentru că nu ştie de unde le va finanţa. "Păi nu e prioritar ... Dar e păcat să nu ... Investiţia se ridică undeva la suma de 15 milioane de lei, o sumă care raportată la bugetul comunei Câţcău e destul de mărişoară", a declarat Călin Mureşan, primarul din Câțcău.
Autorităţile speră la ajutorul Consiliului Judeţean
"Acest pod ne-ar putea ajuta la dezvoltarea comunei. În primul rând, am pornit cu un parc industrial. Odată cu dezvoltarea parcului ne-au fost puse câteva întrebări, cei care vor să vină. Dacă pot ieşi la un drum european cât mai scurt. Atunci am văzut că avem nevoie de un pod", spune David Prunean, primarul comuniei Vad. "Sperăm să apelăm la Consiliul Judeţean să ne ajute", adaugă Călin Mureşan, primarul din Câțcău.
Până vine "ajutorul", localnicii din Vad trec podul modern, iar apoi o iau uşurel, din groapă în groapă. Totuşi, sunt mulţumiţi că măcar nu mai ocolesc zeci de kilometri până la drumul european. Podul are o durată de utilizare garantată de 100 de ani. Recepţia urmează să fie făcută în câteva săptămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰