Antena Meniu Search
x

Cum a ajuns CNAIR să ceară o măgăriță încrucișată cu un armăsar, pentru Autostrada Sibiu - Făgăraș. Constructorii, ironici

Eroare amuzantă în caierul de sarcini al Autostrăzii Sibiu - Făgăraș. Oficialii de la Compania de Drumuri au cerut din greșeală un "bardou" în documentația tehnică a lucrării, transmite Economedia. Mai exact, o specie hibrid, rezultată din încrucișarea dintre un armăsar și o măgăriță. Cum un asemenea specimen nu ar fi avut absolut nicio utilitate într-o lucrare de infrastructură, unul dintre ofertanți nu a ratat ocazia de a fi ironic.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 18:17

măgăriță
Cum a ajuns CNAIR să ceară o măgăriță încrucișată cu un armăsar, pentru Autostrada Sibiu - Făgăraș. Constructorii, ironici - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Ce ar fi vrut, de fapt, oficialii din CNAIR ar fi fost un batardou - dig sau baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații de poduri, pentru a seca terenul pe care se fac aceste lucrări. Au cerut în schimb un bardou - hibrid obținut prin încrucișarea dintre armăsar și măgăriță (Equus hinnus).

Potrivit sursei citate, unul dintre ofertanții care ar putea intra în cursa pentru proiectarea și execuția Autostrăzii Sibiu - Făgăraș (4 loturi) a sesizat eroarea de redactare și a ironizat situația printr-o solicitare de clarificare: "Având în vedere dimensiunea extrem de redusă (200 mm) a hibridului obținut prin încrucișarea dintre un armăsar și o măgăriță (bardou), la care face referire Autoritatea Contractantă în Art. 12.25.12 din Cerinţele Beneficiarului, viitorului Antreprenor îi va fi imposibil să se conformeze acestor cerinţe".

Autostrada Sibiu - Făgăraș, 68 de km, va costa 7 miliarde de lei. Are un termen de realizare de 4 ani

Compania de Drumuri a lansat licitația pentru proiectarea și execuția celor 4 loturi ale Autostrăzii Sibiu - Făgăraș (68 km) în august, dar a suspendat-o în toamnă ca urmare a numeroaselor solicitări de clarificare pe care le-au depus constructorii. Noul termen pentru depunerea ofertelor la contractele de aproape 7 miliarde lei este 5 decembrie 2022, potrivit datelor din SEAP.

Autostrada Sibiu - Făgăraș, o investiție de aproape 7 miliarde de lei, are o durată de realizare de 4 ani. Este prima secțiune a Autostrăzii dintre municipiile Sibiu și Brașov (A3 Râșnov). Pentru secțiunea II Făgăraș – Brașov (48 km) în august 2021 CNAIR a semnat cu SEARCH contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic (termen doi ani), în timp ce pentru A13 Brașov – Bacău același proiectant a solicitat rezilierea contractului pentru că nu se mai poate încadra în costurile contractului.

Autostrada Sibiu - Făgăraș are 68 kilometri (cu 5 km. drum de legătură Lot 4), cuprinde 4 loturi, iar durata este de 48 de luni din care primele 12 pentru proiectare și 36 de luni pentru șantier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » Cum a ajuns CNAIR să ceară o măgăriță încrucișată cu un armăsar, pentru Autostrada Sibiu - Făgăraș. Constructorii, ironici