Antena Meniu Search
x

Video Cum își demonstrează bărbăția tinerii neînsurați, în comuna sibiană Sadu. Obicei unic în ajunul Crăciunului

Un obicei unic se păstrează în ajunul Crăciunului în comuna sibiană Sadu. Pentru a-și demonstra bărbăția, tinerii neînsurați pleacă în pădure de unde taie cel mai mare fag pe care îl găsesc, colindând și bucurandu-se de sosirea sărbătorilor de iarna. Anul acesta fagul pe care l-au tăiat din pădure i-a impresionat până și pe bătrânii satului.

de Redactia Observator

la 25.12.2022, 11:56

Vezi și

După ce au tăiat trunchiul de copac din pădure, ceata de juni l-a adus în centrul satului. Obiceiul, vechi de sute de ani, este organizat în fiecare an în ajunul Crăciunului.

Luţoiu Mihai reprezentant Ceata Mare: Este o tradiție  de mult înrădăcinată în comuna noastră. Am păstrat vie prin această tradiție soborul țapinarilor de a trudi pentru a aduce acest lemn. Simbolizează tăria și vitejia celor care pot să-l aducă. În principiu, acest lemn va ajunge lemn de foc pentru oamenii care au nevoie. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vali Ivan, primar comuna Sadu: Lemnul are vechime de peste 200 de ani, este din pădurile satului, de la o altitudine de 1000 de metri, din colinele Vârfului Prejba. 

Bărbaţii din sat își amintesc cu nostalgie de tinereţe, când mergeau și ei după fag în pădurile din Munții Cindrel: Înainte erau cu două cete. Erau junii care erau înainte de armată și feciorii care erau după armată. Erau doua cete și rivalitate.

Feciorii care au participat la adusul lemnului din pădure se vor strânge la un mare bal la sfârşitul anului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » Cum își demonstrează bărbăția tinerii neînsurați, în comuna sibiană Sadu. Obicei unic în ajunul Crăciunului