Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un negustor a dat din întâmplare peste un tablou original Picasso, în timp ce făcea curățenie în pivniță. Ani întregi nu a știut că pânza valora o avere

Descoperire inedită în pivnița unei case din Italia. În timp ce făcea curățenie, un bărbat a dat peste un tablou original semnat de Picasso. Nu a știut însă ce comoară are, așa că ani întregi pictura a stat pe peretele din sufragerie.

de Redactia Observator

la 01.10.2024 , 10:07

Un negustor a dat din întâmplare peste un tablou original Picasso, în timp ce făcea curățenie în pivniță. Ani întregi nu a știut că pânza valora o avere - Profimedia

Experţii italieni susţin că pictura găsită de un negustor de vechituri în timp ce curăţa pivniţa unei case din Capri este un portret original realizat de Pablo Picasso, potrviti Mediafax.

Pe peretele din sufragerie

După ce a descoperit tabloul în 1962, italianul Luigi Lo Rosso a luat pictura cu el acasă, la Pompei, unde a expus-o într-o ramă ieftină pe peretele sufrageriei pentru următoarele câteva decenii.

Articolul continuă după reclamă

Portretul, despre care proprietarii cred acum că este o imagine distorsionată a Dorei Maar, fotografă şi pictoriţă franceză care a fost partenera şi muza lui Picasso, prezintă semnătura distinctivă a celebrului artist în colţul din stânga sus. Lo Rosso nu ştia însă cine era.

Pe acelaşi subiect

Doar mult mai târziu, când fiul său Andrea a început să își pună întrebări, după ce a studiat o enciclopedie de istoria artei primită de la mătușa sa, a început să suspecteze că tabloul ar putea fi important.

6 milioane de euro

În cele din urmă, familia a cerut sfatul unei echipe de experţi, inclusiv al unui detectiv de artă cunoscut, Maurizio Seracini. După ani de investigaţii complexe, Cinzia Altieri, grafolog şi membră a comitetului ştiinţific al Fundaţiei Arcadia, care se ocupă de evaluarea, restaurarea şi atribuirea operelor de artă, a confirmat că semnătura de pe tablou, evaluat astăzi la 6 milioane de euro, îi aparține lui Picasso.

„După ce toate celelalte examinări ale picturii au fost făcute, mi s-a dat sarcina de a studia semnătura”, a declarat Altieri pentru The Guardian. „Am lucrat la ea luni, comparând-o cu unele dintre lucrările sale originale. Nu există nicio îndoială că semnătura este a lui. Nu a existat nicio dovadă care să sugereze că ar fi falsă”.

Picasso era un vizitator frecvent al insulei Capri din sudul Italiei, iar pictura, care seamănă izbitor cu „Buste de femme (Dora Maar)”, ar fi fost realizată între 1930 şi 1936.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?
Observator » Inedit » Un negustor a dat din întâmplare peste un tablou original Picasso, în timp ce făcea curățenie în pivniță. Ani întregi nu a știut că pânza valora o avere