Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum trebuie investiţi banii familiei pentru un câştig uriaş în 10 ani. De ce e important să nu cedăm tentaţiei de a economisi pentru un concediu sau o maşină mai bună

Rubrica IQ Financiar, cu Iancu Guda. Astăzi ne explică de ce este important să investim, dar şi să economisim.

de Iancu Guda

la 17.10.2024 , 08:41

Vorbim despre principii de planificare în familie. Am văzut importanţa visurilor, obiective concrete care ne ajută să ştim cum să economisim. Analizăm în cele ce urmează de ce este important să economisim şi să investim pe termen lung. Un principiu esenţial este să încercăm să punem majoritatea banilor strânşi în cadrul familiei să lucreze pentru noi pe termen cât mai lung posibil. Discutaţi cu partenerul sau partenera de viaţă, cu copiii dacă sunt majori şi pot lua decizii, şi decideţi ce vreţi să obţineţi în viaţă şi ce vreţi să construiţi pe termen lung. Puteţi să puneţi bani deoparte şi pentru concediul de anul viitor sau pentru o maşină mai bună, dar majoritatea banilor voştri ar fi bine să-i economisiţi şi să-i investiţi pe termen lung.

Cum trebuie investiţi banii familiei pentru un câştig pe termen lung

Dacă investesc banii la un randament anual de 10%, după 10 ani câştigul o să fie de 159%. Câştigul nu e de 10%, că nu este 10% plus 10% timp de 10 ani, este 10% peste 10%, peste 10% că e dobândă la dobândă ca la depozitele bancare. Creşte accelerat dacă am răbdare. Dacă economisesc şi investesc pe 30 de ani? Să spunem, spre exemplu, că am acum 30 de ani şi pun bani pentru pensie privată. Calculele sunt foarte simple. Câştigul total e de 1.644%. Aceeaşi strategie, aceeaşi sumă, dacă am răbdare de trei ori mai mult. Timpul e prietenul meu şi mă recompensează. Deci, câştigul nu creşte de 3 ori dacă am răbdare de 3 ori mai mult, creşte de 10 ori.

Vezi și

O să spuneţi "Noi vrem repede, nu avem răbdare 30 de ani". Pare foarte mult timp. Câteodată luăm credite ipotecare pe 30 de ani, credite pe care ajungem să plătim chiar dublu. E foarte interesant să gândim şi să economisim pe termen lung. Acum, spuneţi-mi câţi oameni aţi văzut că s-au îmbogăţit foarte repede şi au rămas bogaţi foarte mult timp?. De ce să căutăm ceva ce nu există? Dacă vreau mulţi bani repede, s-ar putea să rămân sărăc toată viaţa.

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » IQ Financiar » Cum trebuie investiţi banii familiei pentru un câştig uriaş în 10 ani. De ce e important să nu cedăm tentaţiei de a economisi pentru un concediu sau o maşină mai bună