Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum ne ferim de păcatul lăcomiei când economisim bani. Principiile planificării financiare

Rubrica IQ Financiar. Astăzi Iancu Guda ne explică cum stă treaba cu planificarea financiară. 

de Iancu Guda

la 15.10.2024 , 08:46

Vorbim despre importanţa principiilor în planificarea financiară. Principii fără de care nu ştim cum să luăm decizii pentru ce economisim şi ce strategie de investiţie să alegem. Am văzut deja importanţa visurilor, acestea ne dau motivaţie ştim că ne fac fericiţi, ştim pentru ce trăim. Al doilea principiu important este că toate aceste visuri trebuie să aibă obiective concrete.

Importanţa obiectivelor financiare concrete

Este important ca aspiraţiile noastre să fie ancorate în obiective concrete. Visurile sunt legate de obiective concrete care înseamnă două lucruri, să avem un orizont de timp şi o sumă concretă. Deci este nevoie de un obiectiv în timp concret, spre exemplu aş vrea ca la 18 ani pentru copil să adun suma de 10.000 de euro. Nu trebuie pus ban pe ban, dacă vrei să pui 10.000 de euro până la 18 ani vârsta copilului nu înseamnă că trebuie să economiseşti 10.000 de euro. Dacă investeşti inteligent, poţi să dublezi banii la fiecare 7-10 ani.

Vezi și

Cum poţi calcula economiile, spre exemplu eşti din Bucureşti, ai un obiectiv să ajungi în Constanţa pe autostradă cu maşina, să spunem în două ore şi jumătate cu viteza legală, ştii distanţa, ştii consumul şi poţi să faci un calcul câţi litri de combustibil ai nevoie. Exact este la fel şi cu planificarea financiară. Dacă nu ştii unde vrei să ajungi, nu ştii cum să economiseşti. Dacă nu ştii cât să economiseşte ai putea cădea în păcatul lăcomiei.

Dacă nu ai obiecte concrete, nu poţi calcula economiile necesare şi nu vei ştii să răspunzi la întrebarea foarte importantă, când ştiu că prous suficient de mulţi bani şi economisesc suficient pentru obiectivul 1, obiectivul 2, obiectivul 3. Doar aşa vei ştii când e suficient şi te vei fări de păcatul lăcomiei, sau al zgârceniei. Sunt principii esenţiale. Este foarte greu să te apuci să faci investiţii şi să economiseşti cu disciplină, cu răbdare şi cu împăcare pe termen lung.

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » IQ Financiar » Cum ne ferim de păcatul lăcomiei când economisim bani. Principiile planificării financiare