Antena Meniu Search
x

Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, condamnat definitiv la 7 ani și 10 luni de închisoare cu executare

Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, a fost condamnat la 7 ani și 10 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat, între altele, de trafic de influență și luare de mită.

de Redactia Observator

la 01.02.2022, 16:45

Aristotel Căncescu, fost presedinte al CJ Brașov, condamnat definitiv la 7 ani și 10 luni de închisoare cu executare
Aristotel Căncescu, fost presedinte al CJ Brașov, condamnat definitiv la 7 ani și 10 luni de închisoare cu executare

Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii au spus la acel moment că dosarul are ca obiect infracţiuni de corupţie din perioada 2010 – 2013 ale lui Aristotel Căncescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, totodată preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, dar şi de către persoane din anturajul acestuia, consilieri judeţeni şi primari.

Astfel, potrivit DNA, Aristotel Căncescu a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a-i pune pe aceştia pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Braşov. Suma totală de bani primită de fostul preşedinte al CJ Braşov a fost de 485.000 lei. Toate sumele de bani au fost predate personal, spun procurorii, sau printr-un intermediar la casieria partidului de către şapte persoane, fără ca aceştia să primească documente justificative.

Banii au fost folosiţi în campania electorală din anul 2012. Ulterior, toţi cei şapte au fost aleşi consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

Decizia instanței în dosarul lui Aristotel Căncescu

Pe acelaşi subiect

”În baza art. 291 alin. 1 din Codul penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din Codul penal şi a art. 75 alin. 2 lit. b din Codul penal şi art. 76 alin. 1 din Codul penal şi art. 79 din Codul penal condamnă pe inculpatul Căncescu Aristotel Adrian la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 289 alin. 1 din Codul penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal şi a art. 75 alin. 2 lit. b din Codul penal şi art. 76 alin. 1 din Codul penal şi art. 79 din Codul penal condamnă pe inculpatul Căncescu Aristotel Adrian la pedeapsa de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal pe o durată de 5 ani pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. În baza art. 38 alin. 1 din Codul penal, art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal şi art. 45 alin. 3 lit. a din Codul penal contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta decizie cu pedepsele de 5 ani închisoare şi respectiv 3 ani şi 6 luni închisoare aplicate prin sentinţa apelată pentru infracţiunile de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (fapte relativ la actualizarea preţului cu un coeficient „k” pentru contractele de achiziţii publice nr. 8798/10.11.2006 şi nr. 69/20.09.2007) şi aplică inculpatului Căncescu Aristotel Adrian pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 5 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite – respectiv 2 ani şi 10 luni închisoare – inculpatul Căncescu Aristotel Adrian având de executat în final pedeapsa de 7 (şapte) ani şi 10 (zece) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal pe o perioadă de 5 ani, pedeapsă complementară care se va executa conform dispoziţiilor art. 68 alin. 1 lit. c din Codul penal”, se arată pe portal.just.ro.

Aristotel Căncescu va fi închis la Penitenciarul Codlea

Aristotel Căncescu a fost ridicat de la domiciliu, marți după-amiază, de polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov, și urmează să fie dus la Penitenciarul Codlea.

”La data de 01 februarie 2022, polițiști din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov au pus în executare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Tribunalul Brașov pe numele unui bărbat, în vârstă de 70 ani din județul Brașov, prin care este condamnat la o pedeapsă de 7 ani și 10 luni închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție. Bărbatul, care nu era urmărit național, a fost preluat și urmează a fi depus în Penitenciarul Codlea”, anunță IPJ Brașov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Justitie » Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, condamnat definitiv la 7 ani și 10 luni de închisoare cu executare