Antena Meniu Search
x

Video Cine este Lucian Duţă, fostul şef CNAS care a fost condamnat definitiv la închisoare pentru luare de mită. A ajuns milionar în regimul Băsescu

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, luni, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani de închisoare pentru luare de mită, el fiind judecat pentru că, în perioada 2010 – 2012, a primit mită de 6,3 milioane de euro de la două firme de software care au încheiat contracte cu CNAS. Decizia este definitivă.

de Redactia Observator

la 25.07.2022, 19:38

Vezi și

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, condamnarea lui Lucian Duţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia magistraţilor este definitivă.  El fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti tot la şase ani de închisoare, iar instanţa a mai decis confiscarea de la fostul preşedinte al CNAS a sumei de 6,3 milioane de lei, în echivalentul în lei la cursul oficial BNR, din ziua executării. 

Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), condamnat definitiv la 6 ani închisoare cu executare, s-a predat Poliţiei şi va fi încarcerat, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

"Având în vedere decizia instanţei, astăzi, 25 iulie 2022, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, de 6 ani, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de luare de mită, emis pe numele unui bărbat de 52 de ani", informează un comunicat al DGPMB.

Acesta s-a predat la Secţia 2 Poliţie, se află în custodia poliţiştilor, urmând a fi încarcerat.

Pe acelaşi subiect

De ce a fost condamnat Lucian Duţă

Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS, a fost condamnat definitiv, luni, de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a primit o mită de 6,3 milioane euro, în schimbul acordării unui contract din bani publici către două firme de software.

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2012, Lucian Duţă, în calitate de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, din care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar. Sumele de bani au fost remise inculpatului fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut pedepsa aplicată lui Duţă de Tribunalul Bucureşti în noiembrie 2020. De asemenea, CAB a confirmat decizia tribunalului privind confiscarea sumei de 6.300.000 euro de la Lucian Duţă. Tribunalul mai dispusese menţinerea sechestrului pe suma de 2.183.820 aflată în conturile din Elveţia ale societăţii Eurotrust Invest Inc. şi pe suma de 1.503.000 euro primită de Euroinvest Development SRL şi investită într-o construcţie şi teren de pe strada Jean Monnet din Bucureşti.

Fostul preşedinte al CNAS ar fi pretins comisionul de 10%. susţinând că este nevoie de obţinerea unui „sprijin politic” pentru proiectele CNAS şi ar fi invocat relaţia pe care o avea cu preşedintele Traian Băsescu. Despre banii primiţi mită, Duţă a pretins că ar fi vrut să construiască o clinică medicală, însă până la urmă a investit într-o clădire de pe strada Jean Monet din Bucureşti, pe care a vrut să o închirieze Ambasadei Egiptului.

Cine este Lucian Duţă

Lucian Nicolae Duță s-a născut la data de 28 ianuarie 1970, în Municipiul Mangalia, Județul Constanța. Lucian Duţă a ocupat în 2009 funcţia de consilier general al Capitalei din partea PD, fiind cunoscut în acea perioadă ca apropiat al lui Adriean Videanu, 

Lucian Duţă a fost preşedintele CNAS în perioada 2009-2012. În 2012, a fost implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri izbucnite vreodata în sistemul de sănătate: dispariţia din spitalele din România a morfinei destinate bolnavilor de cancer.

În plin scandal al lipsei citostaticelor, Lucian Duţă oripila opinia publică după ce fusese fotografiat la un festin organizat de Adriean Videanu într-un restaurant din centrul Capitalei. În 2013, Lucian Duţă revine în fruntea Casei Naţionale de Sănătate, propulsat din nou de preşedintele Traian Băsescu.

Duţă era la vremea respectivă membru în conducerea PDL, dar şi preşedinte interimar al PDL sector 1. În 2016, Lucian Duță, fost președinte al CNAS și pion important al regimului Băsescu, a fost numit secretar executiv în PNL.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Justitie » Cine este Lucian Duţă, fostul şef CNAS care a fost condamnat definitiv la închisoare pentru luare de mită. A ajuns milionar în regimul Băsescu