Antena Meniu Search
x

Dosarul Mineriadei, reluat de la zero după patru ani. Ce au declarat Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu înainte de audieri

La 34 de ani de la evenimentele tragice din iunie 1990, dosarul Mineriadei a revenit în atenţia autorităţilor. Foști lideri politici, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citați la Parchetul General în această dimineaţă pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puși din nou sub acuzare. Ion Iliescu, în schimb, ar putea fi audiat la domiciliu în acest dosar. În total, 13 persoane sunt acuzate de procurori în dosarul Mineriadei de infracțiuni contra umanității. Fapte ce pot fi pedepsite chiar cu închisoare pe viață. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 25.04.2024, 13:41

Vezi și

Reporter: Vă mai gândeaţi că o să se reia ancheta de la zero?

Petre Roman: Nu are niciun sens.

Reporter: V-aţi aşteptat să vă mai cheme să daţi socoteală pentru Mineriadă?

Gelu Voican Voiculescu: Nu ştiu. 

Reporter: Vă simţiţi vinovat în această privinţă în legătură cu Mineriada?

Gelu Voican Voiculescu: Nu.

Reporter: Credeţi că ajungeţi în puşcărie?

Gelu Voican Voiculescu: Nu.

Astăzi ar urma să mai fie audieri la Parchetul General, iar mâine Ion Iliescu va da explicaţii în faţa procurorilor, însă, de acasă. Este vorba despre un dosar complicat, redeschis de procurori, după ce în 2017 a fost trimis în judecată, însă în 2020 ÎCCJ trimitea acest dosar pe motiv că rechizitoriul era nelegal şi a respins toate probele, trimiţând dosarul procurorilor pentru a fi reluat. După patru ani, ancheta a fost reluată de la zero. Este vorba de acuzaţii aduse din nou la cunoştinţă pe un rechizitoriu reluat în Dosarul Mineriadei.

Este vorba despre fapte care s-au petrecut în 1990. Piaţa Universităţii din Bucureşti era plină de manifestanţi paşnici, care voiau adoptarea articolului 8 din Proclamaţia de la Timişoara şi îşi manifestau în acelaşi timp şi opiniile politice, contradictorii cu cele care formau majoritatea politică în acel moment. S-a decis evacuarea pieţei într-un atac violent, iar ordinul a fost dat chiar de către Ion Iliescu, folosind forţe nu doar ale MAI, ci şi ale MApN şi SRI, dar şi 10.000 de mineri împreună cu angajaţi ai uzinelor. Atacul s-a încheiat cu moartea prin împuşcare a patru oameni şi rănirea a peste 1.000 de persoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Justitie » Dosarul Mineriadei, reluat de la zero după patru ani. Ce au declarat Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu înainte de audieri