Meniu
Search
x

Fost șef al Serviciului de Permise Maramureș, trimis în judecată de DNA

Fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș), Viorel Andrei Donciu, în prezent aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

De Redactia Observator la 01.07.2021, 15:25

Fostul şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Maramureş, Viorel-Andrei Donciu, şi consilierul judeţean Adrian-Nicolae Filip, au fost trimişi în judecată de DNA, una dintre acuzaţii fiInd cumpărare de influenţă. Donciu urma să îl sprijine pe Filip în vederea înmatriculării unor vehicule sau prin programarea unor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, în schimbul prelungirii mandatului la instituţia pe care o conducea, relatează news.ro

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată în stare de arest preventiv, pe Viorel-Andrei Donciu, inspector principal de poliţie, la data faptelor şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Maramureş (S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureş) pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, acces ilegal la un sistem informatic, luare de mită în formă continuată (9 acte materiale) şi delapidare în formă continuată (32 acte materiale). 

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Adrian-Nicolae Filip, la data faptelor consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi Vasile-Ionuţ Belea, la data faptelor comisar şef de poliţie, şeful Biroului I Drumuri Naţionale şi Europene pentru dare de mită. 

“La data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de şef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureş, ar fi cumpărat influenţa inculpatului Filip Adrian-Nicolae, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeaşi funcţie. Numirea în calitate de şef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureş expira în data de 15 februarie 2021”, se arată în comunicatul DNA.

Pe acelaşi subiect

De ce este acuzat Viorel Andrei Donciu

Procurorii au menţionat că în schimbul menţinerii sale în funcţie, Viorel-Andrei Donciu l-ar fi sprijinit pe Adrian-Nicolae Filip la înmatricularea unor vehicule deţinute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi cu îndeplinirea oricăror alte atribuţii de serviciu pe care ofiţerul de poliţie le are potrivit funcţiei, în interesul personal al consilierului judeţean sau în interesul altor persoane. 

“La data de 01 februarie 2021, la instigarea inculpatului Filip Adrian-Nicolae, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date pentru Evidenţa Persoanelor a Ministerului Afacerilor Interne, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăţi comerciale. 

În data de 10 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de şef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureş, ar fi primit suma de 100 de euro de la inculpatul Belea Vasile-Ionuţ pentru a înmatricula o remorcă”, a mai precizat sursa citată.

Procurorii au mai afirmat că în contexte diferite, în perioada 09 - 25 februarie 2021, Viorel-Andrei Donciu, în aceeaşi calitate, ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto, pentru atribuirea unui număr provizoriu de înmatriculare ori pentru înmatricularea unor vehicule. 

De asemenea, în perioada decembrie 2020 - martie 2021, Viorel-Andrei Donciu mai este acuzat că ar fi utilizat în interes personal 32 de bonuri de combustibil în valoare totală de 4.400 lei pentru alimentarea autovehiculelor pe care le conducea ori pentru a alimenta autovehiculele altor persoane apropiate. 

Bonurile de combustibil erau predate lunar de către Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş structurii conduse de Viorel-Andrei Donciu pentru a fi folosite la alimentarea cu carburant a autoturismelor de serviciu.  DNA a mai menţionat că Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş s-a constituit parte civilă în cauză. 

Totodată, a fost instituit sechestrul asigurator asupra sumei de 1.875 euro găsită cu ocazia percheziţiei făcute la locuinţa lui Viorel Andrei Donciu.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Justitie » Fost șef al Serviciului de Permise Maramureș, trimis în judecată de DNA