Video Marea prescriere naţională. După Elena Udrea, Cristian Boureanu sau Bogdan Olteanu, şi alte nume mari pot scăpa de răspunderea penală
Protestul grefierilor pune în aşteptare justiţia în România. Faptele din mii de dosare penale riscă să se prescrie în viitorul apropiat. Iar termenele în procesele noi sunt stabilite deja pentru sfârşitul anului viitor. Grefierii, nemulţumiţi că nu primesc salariile complete, ameninţă că vor bloca instanţele.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Protestul grefierilor din toată ţara a venit după anunţul că nici anul acesta nu vor primi restanţele salariale stabilite prin decizii judecătoreşti. "Pe hârtie îmi spune: tu trebuie să ai un salariu de 6.500 de lei. Dar zice: o să vi-l dăm întreg când o să avem fonduri. Păi atunci muncim şi noi pentru cât ne plătiţi", a declarat un grefier. Din cauza grevei angajaţilor din Justiţie au de suferit, până la urmă, tot oamenii. În semn de protest, multe dintre şedinţe au fost anulate. Se mai judecă doar urgenţele. Iar pentru o bună parte dintre dosare, primul termen a fost stabilit chiar şi în anul 2025.
Asta a făcut ca într-un singur an aproape 5.000 de dosare să fie clasate pentru că se judecau de prea mult timp
"Trebuie să înţelegem că în fiecare zi pe care o petrecem fără a judeca un dosar, un dosar de urmărire penală intră în prescripţie sau un dosar aflat în fază de judecată se prescrie", a declarat Adrian Cuculis, avocat. Grefierii spun că nu se vor opri până nu îşi primesc banii. Potrivit Ministerului Justiţiei, valoarea restanţelor este de aproape 3 miliarde de lei. "Noi vom lua ample forme de protest şi vom intra inclusiv într-un blocaj la nivel naţional prin oprirea activităţii în instanţe şi în parchete", a declarat Cătălin Trăistaru, preşedintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.
În 2022, o modificare a Codului Penal i-a lăsat pe procurori fără posibilitatea de a întrerupe cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. Asta a făcut ca într-un singur an aproape 5.000 de dosare să fie clasate pentru că se judecau de prea mult timp. Au scăpat astfel de răspunderea penală sau de închisoare nume grele din politică, acuzate de corupţie, precum Elena Udrea, Cristian Boureanu sau Bogdan Olteanu. S-a prescris inclusiv un dosar de terorism, în cazul unui adolescent care intenţiona să arunce în aer centrala nucleară de la Cernavodă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰