Video

Mircea Geoană îşi primeşte ceasurile de lux înapoi. Ce măsuri a mai luat instanţa împotriva lui Marian Vanghelie, pe lângă condamnarea la închisoare

De Cornel Preda.
Publicat: 13.05.2021, 14:14.
Actualizat: 13.05.2021, 14:21

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi opt luni de închisoare. Instanţa îl obligă însă pe Marian Vanghelie şi la plata a peste 15 milioane de euro dauna materiale, ridicând totodată sechestrul de pe bunurile pe care fostul primar i le-a dăruit lui Mircea Geoană.

Marian Vanghelie a fost condamnat pentru luare de mită în formă continuată, abuz de serviciu în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

Tribunalul Bucureşti a mai hotărât să admită acţiunea civilă formulată de partea civilă Sectorul 5 al Municipiului Bucureşti şi îl obligă pe Marian Vanghelie să plătească acesteia suma de 15.044.700 euro.

Conform portal.just.ro, Tribunalul Bucureşti "dispune confiscarea specială a următoarelor bunuri:

Citește și:

- imobilele situate în …, astfel cum sunt descrise în procesul- verbal de aplicare a sechestrului asigurator din 09.04.2015 (vol.55 DUP, filele 55-58), de la intimata Dinu Mariana- Carla.

- părţile sociale ale S.C. EUROWEST IMOB CONSULTING S.R.L., de la numita Dinu Mariana- Carla, cota de participare fiind de 45%, astfel cum sunt menţionate în procesul- verbal de aplicare a sechestrului asigurator din 09.04.2015 (vol.55 DUP, filele 55-58)

- părţile sociale ale S.C. EUROWEST IMOB CONSULTING S.R.L., de la numitul Murgoci Adrian, cota de participare fiind de 55%, astfel cum sunt men?ionate în procesul- verbal de aplicare a sechestrului asigurator din 09.04.2015 (vol.55 DUP, filele 55-58)

- suma de 13.313.000 lei de la S.C. CALEX BUSINESS GRUP S.R.L., reprezentând contravaloare creditări;

- suma de 3.851.000 lei de la S.C. BUCURE?TI S.A., reprezentând contravaloare creditări;

- suma de 2.085.000 lei şi 124.000 euro de la S.C. FASHION BRAND MANAGEMENT S.R.L., reprezentând contravaloare creditări;

- imobilul situat în … (o vilă având 318 m2 teren şi peste 400 m2 suprafaţă construită) de la S.C. Bucureşti S.A. - imobilul situat în …. (spaţiu comercial) de la S.C. CALEX BUSINESS GRUP S.R.L.

- construcţie ”Hotel Restaurant Bulevard” şi clădire anexă ”Locuinţă de serviciu”, situate în Predeal, aparţinând S.C. Calex Business Grup S.R.L. conform contractului de vânzare- cumpărare autentificat sub numărul 447/23.04.2009 la BNP Iudicis. "

Mircea Geoană îşi primeşte ceasurile înapoi

Instanţa a mai decis restituirea bunurilor, constând în ceasuri, către Mircea Geoană şi ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra lor.

"În temeiul art. 397, alin. 3 C.pr.pen. raportat la art. 255 C.pr.pen. dispune restituirea bunurilor menţionate în ordonanţa emisă la 25.05.2015 de către procuror ( vol. 72, filele 6-11) către intimatul Geoană Mircea- Dan şi ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra lor", se arată în decizie.

Trei ceasuri primite în dar de Mircea Geoană de la Marian Vanghelie erau puse, din 2015, sub sechestru de procurorii anticoruptie întrucât exista suspiciunea că ar fi fost luate mită, în acest dosar, de către fostul primar de la Sectorul 5.

De ce a fost acuzat Marian Vanghelie

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din încasări.

"Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii au susţinut că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani lichizi, încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului – unei societăţi comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.

De asemenea, au fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, au fost oferite ceasuri, s-au încheiat contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie şi au fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Mai mult, procurorii arată că alte "foloase necuvenite" au constat în: suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Marian Vanghelie, suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de primarul suspendat, dar şi de achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro