Antena Meniu Search
x

Video Stenogramele atacului mafiot plănuit de foştii şefi ai Academiei de Poliţie împotriva Emiliei Şercan. Telefonul folosit pentru ameninţări, călcat cu maşina şi aruncat în lac

Foştii şefi ai Academiei de Poliţie, ofiţeri cu rang înalt în structura MAI, au pus la cale un atac mafiot pentru a intimida un jurnalist incomod. S-au folosit de un "învăţăcel" ca să i închidă gura Emiliei Şercan, jurnalista care a descoperit fabrica lor de lucrări de doctorat copiate. Înregistrările şi stenogramele din dosar le-au adus o condamnare de trei ani cu suspendare. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 25.05.2021, 19:40

Vezi și
  • Stenogramele atacului plănuit de foştii şefi de la Academia de Poliţie. Telefonul folosit la ameninţare, călcat cu maşina şi aruncat în lac

Un tânăr ofiţer proaspăt ieşit de pe băncile academiei este cel care i-a trimis Emiliei Şercan mesajele de ameninţare. În spatele atacului, au descoperit procurorii, ar fi stat doi grei din Academia de Poliţie la acea vreme: Adrian Iacob, rector şi Petrică-Mihail Marcoci prorector. Mai întâi tânărul a fost învăţat să cumpere de la un magazin de cartier un telefon scump, de la alt butic o cartelă prepay şi să-i trimită jurnalistei mesaje de intimidare pe Facebook. 

Primul mesaj

"Oprește-te să mai faci rău! Tot răul se întoarce persoanelor dragi! Chiar atât de inconștientă ești? Chiar nu ai nimic de pierdut? Eu cred… că ai"

Al doilea mesaj

Pe acelaşi subiect

"care ne va întoarce tot răul pe care i l-am făcut".

Al treilea mesaj

 "Ești doar o unealtă pe care o folosim cât timp avem nevoie. Iar, apoi……… te dăm la o parte… și îți dăm altceva să faci". 

Al patrulea mesaj

"Noi suntem cei care am vorbit cu tine și în 2016". 

Al cincilea mesaj

"Atunci a fost prea mult, de data asta… o să ne depășim. Ai grijă de tine".

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Agentul a fost dat de gol de una dintre camerele de supraveghere aflate in preajma magazinului .A cumparat cartele prepay si a pornit apoi spre Lacul Morii, din Bucureşti, timp în care a început să compună toate aceste mesaje.

Emilia Şercan, ameninţată cu moartea

Pentru că Emilia Şercan nu a citit la timp mesajele, tânărul ofiţer a insistat. A făcut rost de la şefii lui de numărul de telefon personal al jurnalistei şi i-a trimis un sms. A plusat: a trecut direct la ameninţări cu moartea. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Este doar o parte din mesaj. O alta, foarte dură, nu a fost dată niciodată publicităţii. 

Laurenţiu Radulescu, reporter Observator: Ofiţerului de poliţie i-ar fi fi fost dictat cuvânt cu cuvânt mesajul de ameninţare. Cel care a făcut asta era chiar prorectorul Academiei de Poliţie din Bucureşti.

Ce a urmat după ameninţări

Conform instrucţiunilor primite de la şefi, după îndeplinirea misiunii agentul striveşte telefonul cu roata mașinii şi aruncă rămăşiţele în lac.

Între timp, jurnalista vede mesajele şi alertează poliţia. Ministrul de Interne de atunci promite public elucidarea cazului. 

Ofiţerul e ridicat de procurori. Le scrie şefilor lui: Sunt un pic c***t pe mine. Aceştia îl sfătuiesc să declare că a fost iniţiativa lui de care nu a ştiut nimeni.

"Am aflat că Serviciul Român de Informații nu este implicat în anchetă, astfel încât totul e în regulă", îi spune prorectorul într un mesaj

Presat să meargă la detectorul de minciuni agentul îşi sună şefii...

Discuţie telefonică rectorul Acdemiei de Poliţie- Adrian Bărbulescu- ofiţer al Academiei de Poliţie:

-Adrian Bărbulescu: Ce le zic la poligraf? Ce fac? Mă duc? Pot refuza?

-Adrian Iacob: Adi…. Eu ți-am spus să o ameninți cu moartea? Ți-am spus vreodată să o ameninți? Testul poligraf nu este probă! 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Doar că ofiţerul de poliţie nu a refuzat testul. Şi aşa au apărut şi indiciile clare asupra şefilor de aici de la academia de poliţie. Poliţistul a recunoscut că cei care i-au spus să o ameninţe pe jurnalistă au fost rectorul şi prorectorul de atunci.

Întrebările testului poligraf

Întrebare: Iacob Adrian ți-a solicitat să-i transmiți mesaje de amenințare jurnalistei Șercan Emilia? 

Bărbulescu Gheorghe Adrian: DA. 

Întrebare: Marcoci Petrică-Mihail ți-a solicitat să-i transmiți mesaje de amenințare jurnalistei Șercan Emilia? 

Bărbulescu Gheorghe Adrian: DA.

Întrebare: Mesajele de amenințare le-ai trimis jurnalistei Emilia Șercan din proprie inițiativă? 

Bărbulescu Gheorghe Adrian: NU.

După doi ani de procese, Adrian Iacob, fostul rector al Academiei de Poliţie şi Mihail Marcoci, fostul prorector, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare. Nu mai pot lucra ca poliţişti sau profesori. 

  • interdicţia de a mai fi poliţişti
  • interdicaţia de a mai fi cadre didactice
  • dreptul de a fi ales într-o instituţie publică

Emilia Şercan, jurnalist: Cred că este o decizie corectă, pentru că dincolo de faptul că cei doi au primit o condamnare cu suspendare, au o serie de drepturi interzise. Iar această pedeapsă complementară vine cumva şi mai echilibrează din faptul că nu s-a dat pedeapsă cu executare, ci cu suspendare.

Sentinţa nu este definitivă. Foştii şefi ai Academiei nu au fost de găsit pentru a comenta decizia instanţei şi cazul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » Stenogramele atacului mafiot plănuit de foştii şefi ai Academiei de Poliţie împotriva Emiliei Şercan. Telefonul folosit pentru ameninţări, călcat cu maşina şi aruncat în lac