Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Comoara de 680.000 $ descoperită de doi drumeți, pe un munte din Cehia. Detaliul care stârnește zeci de teorii

Doi turiști care se plimbau prin munții Krkonoše din Cehia au avut parte de o surpriză uriașă. Într-o zi obișnuită de februarie, au zărit ceva sclipind într-un zid de piatră și, din curiozitate, au scos de acolo o cutie de aluminiu. Când au deschis-o, au descoperit o comoară adevărată care are legătură și cu România. Surprinza nu s-a oprit însă aici. 

de Redactia Observator

la 20.05.2025 , 13:15

Comoara de 680.000 $ descoperită de doi drumeți, pe un munte din Cehia Comoara de 680.000 $ descoperită de doi drumeți, pe un munte din Cehia - Shutterstock / poză ilustrativă

La doar câțiva pași, au mai găsit o cutie metalică, care conținea bijuterii și obiecte din aur: 16 tabachere, 10 brățări, un pieptene, un lanț cu o cheiță și o pudrieră. Valoarea totală a comorii este estimată la aproape 680.000 de dolari, spune Miroslav Novak, șeful departamentului de arheologie al Muzeului Boemiei de Est, care a preluat obiectele, potrivit The New York Times.

Cine a ascuns comoara și de ce?

Cea mai recentă monedă din colecție datează din anul 1921, ceea ce înseamnă că tezaurul a fost ascuns în urmă cu mai puțin de 100 de ani, nu în vremuri antice cum se întâmplă de obicei. Asta a stârnit interesul istoricilor, care acum caută să afle cine a ascuns aurul și de ce.

Articolul continuă după reclamă

"Ce e cu adevărat excepțional e volumul descoperirii", a spus Dr. Novak. El crede că aurul ar fi putut fi ascuns de cineva care fugea de război sau de regimuri opresive – un soldat, un negustor sau poate o moștenitoare bogată.

Pe acelaşi subiect

Un puzzle complicat

Monedele nu provin din Cehia. Jumătate sunt din țări din vestul Europei, precum Franța și Belgia. Cealaltă jumătate vine din colțuri variate ale lumii: Balcani, Imperiul Otoman, Rusia, Tunisia și Africa. Unele dintre monedele balcanice au găuri – semn că erau folosite ca podoabe în costume populare sau la nunți.

Pe internet au apărut tot felul de teorii: unii cred că aurul aparținea unui paznic de lagăr de prizonieri, alții zic că era al unui dentist local.

Istoricii nu exclud nicio variantă. După 1938, regiunea a fost marcată de migrații, deportări și conflicte. Înainte de al Doilea Război Mondial, trăiau în zonă peste 120.000 de evrei. Mulți au fugit, alții au fost deportați. După război, circa 3 milioane de germani au fost expulzați din Cehia. În același timp, zona a primit aproape 1,7 milioane de refugiați din toată Europa.

"Poate că persoana a ajuns într-un lagăr și n-a mai putut reveni. Sau poate era un neamț care a fugit și n-a mai avut cum să recupereze aurul", a spus Novak.

Urmează să se deschidă două tabachere

Până acum, obiectele găsite n-au dat indicii clare despre proprietar. Istoricii caută în ziarele vechi și în arhive, poate găsesc o mențiune despre un jaf sau o pierdere suspectă.

Dar speranța se leagă de două tabachere care n-au fost încă deschise. "Vedem dacă ne ajută cu vreo informație", a spus Dr. Novak. Până atunci, comoara rămâne un mister. Dar și o poveste fascinantă, care ne amintește că istoria mai are multe secrete îngropate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plecaţi în vacanţă mai devreme, ca să profitaţi de reducerile de la începutul verii?
Observator » Mapamond » Comoara de 680.000 $ descoperită de doi drumeți, pe un munte din Cehia. Detaliul care stârnește zeci de teorii