Antena Meniu Search
x

Cum şi-a salvat o fetiţă de 4 ani din Anglia frăţiorul de doar un an, bolnav de cancer: ”Se gândea doar cum l-ar putea ajuta”

O fetiță curajoasă de doar patru ani i-a salvat viața fratelui ei, la prima lui aniversare, donându-i acestuia celule stem.

de Maria Dogaru

la 11.09.2022, 13:39

Bebelușul a fost diagnosticat cu un tip rar de cancer de sânge, la doar opt luni.
Cum şi-a salvat o fetiţă de 4 ani din Anglia frăţiorul de doar un an, bolnav de cancer - Facebook / Naomi Austin

Micuța Aubrey Austin, în vârstă de patru ani, și-a donat propriile celule stem și i-a salvat viața fratelui ei Carey în ziua în care acesta a împlinit un an, după ce acesta a fost diagnosticat cu un tip rar de cancer de sânge, la doar opt luni, relatează Mirror.

Carey Austin a fost diagnosticat cu un tip rar de cancer de sânge când avea doar opt luni. Singura lui speranță de supraviețuire era un transplant de celule stem. Împotriva tuturor pronosticelor, sora lui Aubrey, în vârstă de patru ani, a fost o potrivire perfectă.

Are doar patru ani, dar se gândea doar cum l-ar putea ajuta. Ne-am simțit atât de vinovați că am supus-o și pe ea acestui chin, dar era singura șansă de supraviețuire a lui Carey. A fost atât de curajoasă în acest sens. Știa că ea îl va salva”, a spus mama copiilor, Naomi.

În timpul unei proceduri de două ore la Spitalul Great Ormond Street, Londra, chirurgii au scos celulele stem ale lui Aubrey și au fost introduse în corpul lui Carey.

Pe acelaşi subiect

„A fost atât de dulce când s-au reunit. Am luat-o pe Aubrey să-l vedem pe Carey și ea l-a îmbrățișat. Au fost atât de încântați să se revadă”, a adăugat emoționată mama.

După o spitalizare de două zile pentru Aubrey și șapte săptămâni pentru Carey, familia a reușit să se stabilească din nou acasă, în Brighton, East Sussex. Carey este acum în remisie, fără semne de celule canceroase din corpul său. Dar părinții lui au fost avertizați că boala este atât de agresivă încât până în martie anul viitor există 40% șanse ca aceasta să se întoarcă. După aceea, probabilitatea scade la doar 5%.

Alți doi copii și-au pierdut viața în secția de cancer cât am fost noi acolo, așa că știm cât de norocos a fost Carey. El și Aubrey au fost întotdeauna apropiați, dar acum legătura lor este mai puternică ca niciodată. Aubrey este cu el tot timpul. Ea știe că i-a salvat viața și îi place să fie o soră mai mare pentru el. Se joacă împreună cu mașini, iar el învață să meargă, așa că ea stă alături de el, încurajându-l” , a spus Naomi.

Doctorii l-au diagnosticat inițial pe cel mic cu bronșită

Carey s-a îmbolnăvit în noiembrie anul trecut, dar Naomi și soțul ei Simon, ambii în vârstă de 43 de ani, au crezut că este bronșită, deoarece sora lui avusese recent același lucru. Un medic generalist le-a spus același lucru, dar două zile mai târziu a fost transportat de urgență la spital cu ambulanța, cu dificultăți de respirație.

Medicii de la Great Ormond Street au diagnosticat leucemie mielomonocitară juvenilă, care nu poate fi tratată cu chimioterapie. Există doar 1,2 cazuri la un milion de copii în Marea Britanie în fiecare an.

Am fost șocată. Am tot încercat să le spun că nu a fost cancer, ci bronșită. Nu puteam accepta ce se întâmpla. Deoarece părinții nu sunt donatori potriviți, a fost testată măduva osoasă a lui Aubrey, un proces care implică extragerea unei probe folosind un ac. Există doar 25% șanse ca orice frate să se potrivească, așa că și cu Aubrey știam că șansele nu sunt în favoarea noastră. Dacă nu ar fi fost o potrivire, atunci ar fi trebuit să așteptăm până când medicii găseau un donator anonim, dar asta se putea întâmpla când ar fi fost prea târziu pentru Carey”, a adăugat Naomi.

Transplantul a fost făcut și mai special cu cât a avut loc pe 15 martie, care a fost prima zi de naștere a lui Carey, oferind familiei o dublă sărbătoare.

Într-o proporție foarte mică de cazuri de cancer la sânge, acesta poate dispărea de la sine, dar

acest lucru este rar. Majoritatea copiilor vor avea nevoie de un transplant de măduvă osoasă sau de celule stem. Există încă o șansă semnificativă ca boala să recidiveze. Poate exista posibilitatea unui al doilea transplant dacă se întâmplă acest lucru, dar, în ciuda eforturilor noastre, copiii încă mor din cauza JMML”, a declarat Geoff Shenton,  specialist în cancer pentru copii la Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Foundation.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Mapamond » Cum şi-a salvat o fetiţă de 4 ani din Anglia frăţiorul de doar un an, bolnav de cancer: ”Se gândea doar cum l-ar putea ajuta”