Curiozităţi despre Statuia Libertăţii din New York. Al cui ar fi chipul lui Lady Liberty
Unul dintre cele mai renumite obiective turistice din lume este Statuia Libertăţii din New York, iar în spatele imaginii cu care ne-am obişnuit toţi stă o poveste extrem de interesantă.
Statuia Libertăţii, din New York, a fost inaugurată în 1886, dar ea este, de fapt, un cadou oferit de Franţa autorităţilor din Statele Unite ale Americii, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la momentul în care Statele Unite ale Americii şi-au câştigat independenţa.
În principiu, Statuia Libertăţii reprezintă modul prin care autorităţile americane îşi doreau să le ureze oaspeţilor bun venit pe pământ american, mai ales că vorbim despre o perioadă în care mulţi migranţi, în special din Europa, luam drumul Americii în acea perioadă, în căutarea unei vieţi mai bune.
Cine a construit Statuia Libertăţii
Edouard de Laboulaye este politicianul care a avut, practic, ideea realizării acestei Statui a Libertăţii. Vorbim despre un personaj aparte de al cărui nume se leagă lupta împotriva sclaviei, un politician recunoscut pentru susţinerea acordată lui Abraham Lincoln şi care a mizat pe ideea ridicării acestei statui astfel încât şi francezii să se gândească serios la lupta pentru libertate şi democraţie.
Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc este arhitectul din spatele Statuii Libertăţii, personaj care a fost aproape să vină pentru a lucra şi în România, fiind solicitat, la un moment dat, de regele Carol I. Eugene l-a refuzat pe acesta, din cauza vârstei înaintate, recomandându-l pe discipolul său, André Lecomte du Noüy.
Mama sau amanta sculptorului ar fi inspirat chipul statuii
Dacă Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc a fost arhitectul care a avut ideea realizării acestei Statui a Libertăţii, Frederic Auguste Bartholdi este sculptorul care a făurit statuia, iar de numele său se leagă numeroase legende.
Printre altele se spune că ar fi fost inspirat în realizarea chipului statuii ori de chipul mamei sale, Charlotte Bartholdi, de care se pare că era foarte apropiat, ori de chipul lui Jean Emilie, despre care se spune că era amanta sa.
Ce ţine în mână Statuia Libertăţii
S-a spus în repetate rânduri că Statuia Libertăţii reprezintă simbolul libertăţii, în general, şi reperul preferat al luptătorilor pentru libertate. Dar puţină lume ştie că inclusiv părţi ale Statuii Libertăţii reprezintă diferite simboluri.
De exemplu, Statuia Libertăţii ţine în mâna stângă o tablă cu inscripția „4 iulie 1776” – data ratificării Declarației de independență a Statelor Unite ale Americii. În mâna dreaptă, Statuia ţine o făclie cu flacăra aurită.
Ce reprezintă coroana de pe capul lui Lady Liberty
Până şi coroana de pe Statuia Libertăţii este plină de însemnătate. Se spune despre aceasta, printre altele, că are şapte ţepi sau fascicule de lumină pentru că există şapte continente pe Pământ, respectiv Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Europa, Oceania şi Antarctica.
De asemenea, coroana de pe Statuia Libertăţii ar avea 25 de ferestre pentru că, la momentul respectiv, se cunoşteau 25 de nestemate ale lumii.
Alte curiozităţi despre Statuia Libertăţii din New York
Statuia Libertăţii a fost construită, practic, la Paris, în 1884 şi transportată pe bucăţi în Statele Unite ale Americii. Montarea bucăţilor la New York a durat în jur de patru luni. Vorbim despre o capodoperă ce cântăreşte sute de tone.
Lângă Statuia Libertăţii există Muzeul Statuii Libertăţii. A fost inaugurat în 2019 şi în muzeu se poate vedea expusă, printre altele, făclia originală, realizată din cupru şi aur şi care a suferit avarii în Al Doilea Război Mondial, din cauza unei explozii puse la cale de spioni germani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰