Antena Meniu Search
x

Înger păzitor pentru un străin: Un adolescent de 16 ani a salvat de la moarte un bărbat care a făcut infarct în timp ce se plimba cu băieţelul lui

Erou la 16 ani: Un adolescent a salvat de la moarte un tată de 52 de ani, după ce s-a prăbuşit brusc la pământ în timp ce se plimba cu fiul lui: "Adulţii erau împietriţi de frică, toţi se îndepărtaseră".

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 12.07.2023, 12:59

- Facebook

Alessandro Dioni, un tânăr cercetaş de 16 ani se distra cu prietenii săi, vineri, după miezul nopţii, într-o tabără de vară a parohiei San Marco din Arezzo. La un momentdat a auzit un zgomot care i s-a părut ciudat şi a văzut din depărtare un bărbat care, mergând de mână cu fiul său, s-a prăbuşit la pământ. A auzit apoi o voce strigând: "Moare, moare!" şi a fugit să afle ce se întâmplă. Bărbatul zăcea pe caldarâm zbătându-se să respire. Panica se răspândise, iar martorii i-au făcut loc adolescentului, nimeni altcineva neavând curajul de a-i acorda primul ajutor.

Adolescentul de 16 ani, înger păzitor pentru un străin

Adolescentul i-a ridicat cămaşa şi l-a evaluat, confirmând că bărbatul de 52 de ani era în stop cardiac. "M-am apropiat și i-am simțit pulsul: bătăile inimii erau încă acolo, dar foarte slabe, respira greu, șuiera. În acel moment mi-a trecut prin cap spontan să încerc să aplic manevrele pe care mi le predaseră în liceu, la orele de gimnastică".

Alessandro, fiul unui profesor de muzică, nu a urmat niciodată un curs adevărat de prim ajutor. Ceea ce a aplicat este ceea ce învățase datorită unui profesor de educație fizică deosebit de sensibil, care (spune cel de șaisprezece ani) "din primul an de liceu ne-a obișnuit să facem manevre de resuscitare cu manechine. Dar păpușile sunt una, iar o persoană inconștientă care luptă pentru viață este cu totul alta".

A întrebat martorii dacă există un defibrilator. Preotul paroh i-a arătat uşa exterioară a Bisericii, Alessandro a alergat, a decuplat echipamentul de urgenţă, a citit instrucţiunile întorcându-se alergând şi a început manevrele de resuscitare. De trei ori inima bărbatului a început să bată şi apoi s-a oprit, dar băiatul a continuat resuscitarea până victima a fost stabilizată, relatează La Stampa.

"I-am făcut imediat un masaj cardiac, așa cum mă învățaseră la şcoală, dar inima nu începea să bată. Așa că am întrebat dacă există un defibrilator, mi-au răspuns da și am alergat până la zidul bisericii să-l iau, în timp ce un adult al cărui nume nu-l cunosc mi-a luat locul în CPR. Am aplicat tampoanele și am pornit aparatul, după un minut mi-a semnalat că trebuie să dau un șoc, ca la defibrilatoarele de test pe care le foloseam la școală. Am apăsat butonul și am simțit corpul meu vibrând. Inima a reînceput să bată, dar doar pentru o clipă", a povestit el.

"Bineînțeles că mă gândesc la ce s-a întâmplat" - a povestit tânărul la ediția locală a Il Resto del Carlino - "când închid ochii, mai ales noaptea. Văd din nou scena".

Fără noțiuni speciale de prim ajutor, altele decât cele predate în mod normal la școală, Alessandro a reușit să rămână calm și să facă lucrurile corect. "Am înțeles că alternativa era să-l las să moară", a spus el. Așadar, "a îndepărtat pe oricine era prea aproape și apoi "a acordat primul ajutor", povestesc martorii.

Ceilalţi martori recunosc: le-a fost teamă să ajute

Câţiva părinţi care au văzut incidentul au recunoscut: "Mărturisesc, noi adulții am fost parcă blocați de frică". Câţiva au strâns copiii pentru a nu asista la scenele dramatice, alţii au încercat să-l liniştească pe băieţelul victimei.

"La un moment dat" - continuă Alessandro - "un domn al cărui nume, din păcate, nu-l cunosc, a intervenit să mă ajute. Inima i s-a oprit de trei ori. În câteva minute, când bătăile inimii au fost reluate definitiv, au sosit salvatorii, care au făcut o injecție cu ceva puternic. Probabil, adrenalină".

Ieri, bărbatul care a suferit un infarct a postat o fotografie cu el de pe patul de spital - zâmbind şi mulţumind, într-un mesaj plin de recunoştinţă, adolescentului care i-a salvat viaţa.

Un gest care a salvat o viaţă

Oare bărbatul de 52 de ani ar fi fost salvat fără cele zece minute în care tânărul de 16 ani l-a ținut la limita vieții cu practicile de resuscitare? "Cred că nu și nu vreau să-mi iau credit pentru asta" – răspunde liceanul "dar fără a-l defibrila, inima i s-ar fi oprit pentru totdeauna".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Mapamond » Înger păzitor pentru un străin: Un adolescent de 16 ani a salvat de la moarte un bărbat care a făcut infarct în timp ce se plimba cu băieţelul lui