Înger păzitor pentru un străin: Un adolescent de 16 ani a salvat de la moarte un bărbat care a făcut infarct în timp ce se plimba cu băieţelul lui
Erou la 16 ani: Un adolescent a salvat de la moarte un tată de 52 de ani, după ce s-a prăbuşit brusc la pământ în timp ce se plimba cu fiul lui: "Adulţii erau împietriţi de frică, toţi se îndepărtaseră".
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Alessandro Dioni, un tânăr cercetaş de 16 ani se distra cu prietenii săi, vineri, după miezul nopţii, într-o tabără de vară a parohiei San Marco din Arezzo. La un momentdat a auzit un zgomot care i s-a părut ciudat şi a văzut din depărtare un bărbat care, mergând de mână cu fiul său, s-a prăbuşit la pământ. A auzit apoi o voce strigând: "Moare, moare!" şi a fugit să afle ce se întâmplă. Bărbatul zăcea pe caldarâm zbătându-se să respire. Panica se răspândise, iar martorii i-au făcut loc adolescentului, nimeni altcineva neavând curajul de a-i acorda primul ajutor.
Adolescentul de 16 ani, înger păzitor pentru un străin
Adolescentul i-a ridicat cămaşa şi l-a evaluat, confirmând că bărbatul de 52 de ani era în stop cardiac. "M-am apropiat și i-am simțit pulsul: bătăile inimii erau încă acolo, dar foarte slabe, respira greu, șuiera. În acel moment mi-a trecut prin cap spontan să încerc să aplic manevrele pe care mi le predaseră în liceu, la orele de gimnastică".
Alessandro, fiul unui profesor de muzică, nu a urmat niciodată un curs adevărat de prim ajutor. Ceea ce a aplicat este ceea ce învățase datorită unui profesor de educație fizică deosebit de sensibil, care (spune cel de șaisprezece ani) "din primul an de liceu ne-a obișnuit să facem manevre de resuscitare cu manechine. Dar păpușile sunt una, iar o persoană inconștientă care luptă pentru viață este cu totul alta".
A întrebat martorii dacă există un defibrilator. Preotul paroh i-a arătat uşa exterioară a Bisericii, Alessandro a alergat, a decuplat echipamentul de urgenţă, a citit instrucţiunile întorcându-se alergând şi a început manevrele de resuscitare. De trei ori inima bărbatului a început să bată şi apoi s-a oprit, dar băiatul a continuat resuscitarea până victima a fost stabilizată, relatează La Stampa.
"I-am făcut imediat un masaj cardiac, așa cum mă învățaseră la şcoală, dar inima nu începea să bată. Așa că am întrebat dacă există un defibrilator, mi-au răspuns da și am alergat până la zidul bisericii să-l iau, în timp ce un adult al cărui nume nu-l cunosc mi-a luat locul în CPR. Am aplicat tampoanele și am pornit aparatul, după un minut mi-a semnalat că trebuie să dau un șoc, ca la defibrilatoarele de test pe care le foloseam la școală. Am apăsat butonul și am simțit corpul meu vibrând. Inima a reînceput să bată, dar doar pentru o clipă", a povestit el.
"Bineînțeles că mă gândesc la ce s-a întâmplat" - a povestit tânărul la ediția locală a Il Resto del Carlino - "când închid ochii, mai ales noaptea. Văd din nou scena".
Fără noțiuni speciale de prim ajutor, altele decât cele predate în mod normal la școală, Alessandro a reușit să rămână calm și să facă lucrurile corect. "Am înțeles că alternativa era să-l las să moară", a spus el. Așadar, "a îndepărtat pe oricine era prea aproape” și apoi "a acordat primul ajutor", povestesc martorii.
Ceilalţi martori recunosc: le-a fost teamă să ajute
Câţiva părinţi care au văzut incidentul au recunoscut: "Mărturisesc, noi adulții am fost parcă blocați de frică". Câţiva au strâns copiii pentru a nu asista la scenele dramatice, alţii au încercat să-l liniştească pe băieţelul victimei.
"La un moment dat" - continuă Alessandro - "un domn al cărui nume, din păcate, nu-l cunosc, a intervenit să mă ajute. Inima i s-a oprit de trei ori. În câteva minute, când bătăile inimii au fost reluate definitiv, au sosit salvatorii, care au făcut o injecție cu ceva puternic. Probabil, adrenalină".
Ieri, bărbatul care a suferit un infarct a postat o fotografie cu el de pe patul de spital - zâmbind şi mulţumind, într-un mesaj plin de recunoştinţă, adolescentului care i-a salvat viaţa.
Un gest care a salvat o viaţă
Oare bărbatul de 52 de ani ar fi fost salvat fără cele zece minute în care tânărul de 16 ani l-a ținut la limita vieții cu practicile de resuscitare? "Cred că nu și nu vreau să-mi iau credit pentru asta" – răspunde liceanul – "dar fără a-l defibrila, inima i s-ar fi oprit pentru totdeauna".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰