Antena Meniu Search
x

Galerie foto "Lumea mea s-a prăbușit, dar vreau să plec în pace". O mamă de 33 de ani, diagnosticată cu cancer în stadiul 4, la câteva luni după ce a născut, în Canada

Abia devenise mamă şi toată viaţa ei părea să fie o poveste frumoasă. Dar visul i-a fost năruit de un diagnostic crunt: cancer pulmonar în stadiul 4. Cu toate acestea, mama de 33 de ani nu vrea să se lase învinsă şi îşi doreşte să profite la maximum de ultimele zile din viaţa ei alături de cei dragi.

de Monica Palade

la 03.04.2023, 11:02

Din 16 martie, cuvântul vindecare „a dispărut din vocabularul” lui Tyfanie Lavoie, o tânără mamă din Quebec, după ce a aflat că boala i s-a răspândit în oase. „Lumea mea s-a prăbușit în acea zi. Ceea ce mi se pare cel mai nedrept este că nu-mi voi vedea băiatul crescând. Îmi frânge inima”, a povestit femeia pentru TVA Nouvelles.

„Nu vreau ca toţi cei dragi să-şi amintească de mine suferind"

În vârstă de doar 13 luni, Lyam Brousseau va avea probabil amintiri despre mama sa doar din videoclipurile și fotografiile pe care tatăl său, Jean-Simon, încearcă să le surprindă zilnic. „Mi-am propus să strâng cât mai multe amintiri cu ei doi, împreună. Facem tot ce putem pentru a găsi momentele de magie și fericire în viața de zi cu zi și să ne bucurăm de fiecare secundă, chiar dacă este dificil”, explică Jean-Simon Brousseau.

La doar două luni după ce și-a născut fiul, Tyfanie Lavoie a decis să meargă la medic pentru dureri persistente de spate. „La început mi s-a spus că sunt dureri musculare, poate că m-am încordat sau ceva de genul. În săptămânile următoare, am observat că făceam mult zgomot când respiram, așa că am insistat”, mai povesteşte femeia.

Pe acelaşi subiect

După o serie întreagă de analize, vestea cruntă a venit: proaspăta mămică a fost diagnosticată cu cancer pulmonar în stadiul trei în aprilie 2022. „Pur ghinion”, conform celor explicate medicii, deși nu a fumat în viața ei. Tyfanie Lavoie a primit trei tratamente de chimioterapie „în doză mare” și alte aproximativ treizeci de şedinţe de radioterapie.

„A fost atât de solicitant încât abia mă puteam spăla după tratamente. Mi-a fost greu să am grijă de mine și aveam și un nou-născut pe mâini. Sunt norocoasă că am un soț și o familie extraordinară care m-au ajutat enorm în toate acestea”, mai spune Tyfanie Lavoie.

De când știe că suferă de cancer incurabil, Tyfanie Lavoie a decis să profite de fiecare moment pentru a face ce vrea. O excursie de familie în vestul Canadei este, printre altele, în cărți. Primul lucru de pe lista ei de dorințe este să se căsătorească în sfârșit cu iubitul ei.

„M-a întrebat înainte de a-l avea pe Lyam, iar apoi viețile noastre au fost date peste cap. Vreau să mă țin de acea promisiune și să devin soția lui”, mai spune mama.

În rest, „când trupul nu o va mai asculta”, Tyfanie Lavoie a decis să solicite asistență medicală pentru sfârşitul său. Nu vrea să sufere și mai mult în timp ce așteaptă să-și tragă ultima suflare.

„Nu vreau ca toţi cei dragi să-şi amintească de mine ca suferind de durere într-un pat de spital. Voi savura toate momentele bune care mi-au rămas cu cei pe care îi iubesc și apoi voi pleca în pace”, a conchis Tyfanie Lavoie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Mapamond » "Lumea mea s-a prăbușit, dar vreau să plec în pace". O mamă de 33 de ani, diagnosticată cu cancer în stadiul 4, la câteva luni după ce a născut, în Canada