Antena Meniu Search
x

Medicul militar chinez care a demascat muşamalizările guvernului în timpul crizei SARS a murit: "Am vorbit pentru a salva lumea, nu doar China"

Jiang Yanyong, un fost chirurg militar care a vorbit despre mușamalizarea autorităților chineze, în 2003, în cazul virusului SARS, a murit la vârsta de 91 de ani.

de Redactia Observator

la 16.03.2023, 17:32

Medicul militar chinez care a demascat muşamalizările guvernului în timpul crizei SARS a murit
Medicul militar chinez care a demascat muşamalizările guvernului în timpul crizei SARS a murit - Getty Images

Jiang a murit de pneumonie sâmbătă la Beijing, au informat prietenii de familie și presa din Hong Kong. Medicul a salvat multe vieți, după ce a scris o scrisoare în faza incipientă a crizei SARS, după ce a dezvăluit că oficialii minimalizat gravitatea situației. Din cauza sincerității lui, la un moment dat, a fost arestat la domiciliu, potrivit BBC.

SARS a infectat peste 8.000 de oameni din întreaga lume în 2003. Dintre aceștia, 774 au murit, conform cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Dr. Jiang lucra într-un spital din Beijing în aprilie 2003, când a decis să spună adevărul, după ce ministrul chinez al Sănătății a spus populației că au existat doar câteva cazuri de o nouă boală respiratorie mortală.

Dezvăluirile medicului au forțat guvernul chinez să admită că a furnizat informații false

Medicul a spus că știe că peste 100 de persoane au fost infectate cu SARS - sindrom respirator acut sever - numai în secțiile de spitale militare. El a trimis o scrisoare în care a dezvăluit minciunile din declarația oficială radiodifuzorilor de stat chinezi, care au ignorat-o. Dar scrisoarea a fost apoi scursă presei străine care i-au publicat conținutul în întregime.

Dezvăluirile sale au forțat guvernul chinez să admită că a furnizat informații false și au determinat OMS să intre în acțiune. Au fost impuse măsuri stricte de izolare peste noapte, ceea ce a ajutat la încetinirea răspândirii virusului. Acțiunile sale au dus și la demiterea ministrului sănătății din China și a primarului Beijingului la acea vreme.

Am simțit că trebuie să dezvălui ceea ce se întâmplă, nu doar pentru a salva China, ci și pentru a salva lumea”, a spus el despre acțiunile sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Mapamond » Medicul militar chinez care a demascat muşamalizările guvernului în timpul crizei SARS a murit: "Am vorbit pentru a salva lumea, nu doar China"