Antena Meniu Search
x

Galerie foto O mamă singură a 9 copii a fost condamnată la moarte pentru posesie de metamfetamină, în Malaezia: „Justiția este oarbă"

O femeie de 55 de ani a fost condamnată la moarte săptămâna trecută după ce a fost arestată pentru posesie de droguri. Decizia a declanșat dezbateri aprige cu privire la drepturile femeilor și la pedeapsa capitală în Malaezia.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 20.10.2021, 11:42

Hairun Jalmani, o mamă singură a nouă copii, a fost condamnată la moarte de judecătorul Alwi Abdul Wahab în data de 15 octombrie, la Înalta Curte Tawau din Sabah, Malaezia. Femeia a fost prinsă în ianuarie 2018 cu 113,9 g de metamfetamină.

Un videoclip extrem de emoţionant surprinde femeia, care lucra înainte ca vânzătoare de peşti, plângând inconsolabil după ce i s-a pronunțat sentința cu moartea. Filmarea a devenit virală pe rețelele de socializare din țară, stârnind o dezbatere intensă despre drepturile femeilor și pedeapsa capitală. Videoclipul de 45 de secunde o arată pe Jalmani încătuşată, înecată în lacrimi în timp ce este ţinută de autorităţi la ieşirea din tribunal. Femeia a pledat pentru ajutor în afara sălii de judecată, în timp ce plângea necontrolat, în speranţa că cineva îi va înţelege suferinţa şi durerea de a-şi lăsa cei 9 copii orfani.

Conform legii din Malaezia, cei aflați în posesia a peste 50 de grame de metamfetamină se confruntă cu o pedeapsă cu moartea obligatorie. Criticii spun că aceste sancțiuni dure sunt suportate în mod covârșitor de femeile marginalizate ale țării, în special femeile vulnerabile. Aceștia au subliniat, de asemenea, că majoritatea femeilor condamnate la moarte în Malaezia au primit sentinţa capitală în conformitate cu legea strictă privind traficul de droguri, care „nu ține seama de realitățile lor socio-economice vulnerabile”.

Potrivit unui raport al Amnesty International, până în februarie 2019, în Malaezia aproximativ 1.281 de persoane primiseră deja sentinţa cu moartea. Dintre aceştia, 568 de persoane, sau 44%, erau cetățeni străini. „Din total, 73% au fost condamnați pentru trafic de droguri”, se arată în raport, iar „această cifră crește la 95% în cazul femeilor”.

Pe acelaşi subiect

„Unele minorități etnice sunt suprareprezentate în privinţa condamnării la sentinţa capitală, în timp ce informațiile disponibile limitate indică faptul că o proporție mare dintre cei care sunt condamnați la moarte sunt persoane cu medii socio-economice mai puțin avantajoase”, se mai arată în raport, potrivit Independent. Sentinţa aceasta îi pedepsește pe săraci, arătând o discriminare deosebită împotriva femeilor”, a declarat luni Amnesty International Malaysia. Agenția a adăugat că „femeile care au fost supuse violenței, abuzului și exploatării au puține sau deloc șanse ca aceste fapte să fie luate în considerare ca factori care le-au îndemnat spre fărădelegi, la condamnare”

Motivul pentru care femeia consuma droguri

În 2017, vicepreședintele Fundației pentru prevenirea criminalității din Malaezia, Tan Sri Lee Lam Thye - care a fost și vicepreședinte al Asociației din Malaezia pentru prevenirea drogurilor - a spus că factorii socio-economici, precum sărăcia și lipsa oportunităților de angajare, sunt câteva motive pentru consumul de droguri în rândul pescarilor.

„Mulți dintre ei trăiesc în condiții mizere, atât în casele dărăpănate, cât și pe bărcile de pescuit. Aceștia sunt printre principalii factori care îi determină să consume droguri”, a spus el.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mai mulți activiști au subliniat că sentința cu moartea a fost o nedreptate pentru cei nouă copii ai lui Jalmani. „De ce dreptul la viață este atât de ușor negat de guvern?” A întrebat Amnesty Malaysia. „Cine este păstrat în siguranță atunci când o mamă singură a nouă copii este condamnată la moarte și luată de lângă copiii ei? Ce justiție se face atunci când rămân inegalitățile structurale și opresiunile care au creat condițiile pentru acuzarea ei?”

De asemenea, a făcut apel la guvernul malaezian să abroge pedeapsa cu moartea obligatorie pentru toate infracțiunile. Între timp, pe rețelele de socializare, mai mulți comentatori au criticat sentinţa care va lăsa 9 minori orfani.

„Justiția este oarbă și abrogarea sentinței capitale este o componentă solitară a reformei. Circumstanțele atenuante sunt politice și conduse de societate; trebuie să se schimbe, altfel ciclul toxic va continua pur și simplu”, a declarat jurnalistul Tehmina Kaoosji.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Mapamond » O mamă singură a 9 copii a fost condamnată la moarte pentru posesie de metamfetamină, în Malaezia: „Justiția este oarbă"