Galerie foto "Superputerea" unei femei din Scoţia. La 65 de ani a descoperit că nu poate simţi deloc durerea. Ce se întâmplă în corpul ei
O femeie în vârstă de 74 de ani din Scoţia nu poate să simtă niciun fel de durere, au descoperit cercetătorii. Mutaţia genetică pe care o are femeia o ajută de asemenea să nu simtă anxietate sau teamă, însă îi poate afecta memoria, potrivir Mediafax.
O femeie din ținuturile înalte ale Scoției este capabilă să trăiască o viață practic fără dureri, iar oamenii de știință au aflat în sfârșit de ce. Se pare că o mutație genetică rară îi permite acesteia să trăiască o viață aproape fără dureri și să nu simtă niciodată anxietate sau teamă.
Experții de la University College London (UCL) au descoperit modul în care mutațiile din gena FAAH-OUT acționează la nivel molecular, permițându-i lui Jo Cameron să nu simtă durere. Se crede că aceleași mecanisme biologice permit, de asemenea, vindecarea mai rapidă a rănilor.
Cercetătorii au declarat că descoperirile, publicate în revista Brain, deschid porți pentru noi cercetări de medicamente în domeniul gestionării durerii și al vindecării rănilor. Jo Cameron, din Scoţia, este una dintre cele două persoane cunoscute la nivel mondial pentru a avea o mutație genetică care i-a permis să ducă o viață practic fără durere. Testele au descoperit acum că mutația, găzduită în gena FAAH-OUT, „refuză” efectiv o genă care îi reglează durerea, starea de spirit și memoria.
A aflat despre "superputerea" ei abia la 65 de ani
- American îmbogăţit peste noapte, după ce a găsit o sticlă de vin uitată zeci de ani în beci. O cumpărase cu...
- O femeie de 81 de ani a murit, după ce a fost spulberată pe trecerea de pietoni de o motocicletă care o escorta pe...
- Incendiul de la școala din Guyana unde 19 copii au murit, provocat de o elevă. Era supărată că i-a fost...
Ea a aflat despre această afecțiune când avea 65 de ani și a căutat tratament pentru o problemă la șold, care s-a dovedit a implica o degenerare articulară severă, deși nu a simțit niciun disconfort.
„Știam că sunt norocoasă şi fericită, dar nu mi-am dat seama că sunt diferită. Credeam că sunt doar eu. Nu am știut că se întâmplă ceva ciudat până la 65 de ani. Se numește gena fericirii sau gena uitării. Toată viața am enervat oamenii, fiind fericită și uitucă, acum am o scuză”, a spus Jo
După ce a fost trimisă acasă de trei ori din cauza lipsei de durere, o radiografie a arătat că șoldul ei „aproape că s-a dezintegrat”. În cele din urmă, s-a dovedit că avea o osteoartrită severă, care indică articulațiile rigide și dureroase ca principal simptom. Un an mai târziu, Jo a suferit o intervenție chirurgicală la degetul mare drept pentru a îndepărta un mic os de la încheietura mâinii de la bază. Ea s-a plâns de „deformare și deteriorare” la nivelul degetelor, dar fără nicio durere.
Jo povesteşte şi despre partea nefericită a mutaţiei sale genetice
Pe lângă asta, Jo povesteşte cum odată a observat că îi arde mâna doar când a început să se simtă un miros deranjant. Starea ciudată a femeii, cunoscută din punct de vedere medical ca analgezie congenitală, poate fi periculoasă.
„Durerea există cu un motiv, te avertizează, ca o alarmă. Ar fi fost frumos să am un avertisment când ceva nu a fost în regulă, nu știam că șoldul meu a dispărut până când nu a dispărut cu adevărat, nu puteam să merg fizic cu artrită”, a adăugat ea.
Jo a fost mai târziu diagnosticată cu insensibilitate la durere de către Dr. Devjit Srivastava, un consultant în anestezie și medicina durerii la Spitalul Raigmore. Au urmat ani de cercetări aprofundate.
„În calitate de oameni de știință, este de datoria noastră să explorăm și cred că aceste descoperiri vor avea implicații importante pentru domenii de cercetare precum vindecarea rănilor, depresia și multe altele”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Andrei Okorokov, cercetător al durerii la UCL.
Mama și fiica lui Jo susțin că simt durerea ca de obicei, în timp ce fiul ei raportează o oarecare insensibilitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰